Diari La Veu del País Valencià
El PSOE posterga la compareixença de Puig al Senat pel finançament fins que Rajoy presente la seua proposta

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no compareixerà, de moment, al Senat per a explicar el posicionament valencià respecte al nou model de finançament autonòmic. La decisió l’ha presa el seu propi partit, el PSOE, qui ha decidit ajornar la compareixença que Puig va sol·licitar fa unes setmanes al president de la cambra alta, Pío García-Escudero, per a traslladar a la cambra territorial la proposta del Consell per al model de finançament que ha de substituir l’actual. Ha sigut el portaveu socialista al Senat, Ánder Gil, qui ha explicat el posicionament del PSOE respecte a la petició de Puig de comparéixer en la comissió General de Comunitats Autònomes del Senat.

Gil ha explicat que el PSOE comparteix el posicionament de Puig d’acudir al Senat a presentar la proposta valenciana de finançament autonòmic però ha descartat que ara siga el moment. El representant socialista ha dit que ara és el torn del govern de Mariano Rajoy, qui “ha de complir amb la seua obligació i el seu compromís” de presentar una proposta concreta. “A partir d’ací, la resta”, ha resolt el portaveu del PSOE, qui ha assenyalat que la posició del partit és evitar una guerra entre presidents autonòmics quan encara no es coneix la proposta de l’executiu espanyol.

Malgrat l’incompliment del govern de Rajoy, la petició de Puig era traslladar al Senat la proposta valenciana per a intentar accelerar el canvi de model. El PSOE, però, considera que sense proposta del govern espanyol la comissió del Senat “no tindria molta matèria sobre la qual debatre”.

En la reunió entre Puig i García-Escudero celebrada el passat 21 de febrer, el cap del Consell va traslladar al president del Senat la petició que es reunira “com més prompte millor” la Comissió General de les Comunitats Autònomes per a abordar la reforma del finançament autonòmic i valorar els efectes que el retard de la reforma del model –caducat des de 2014– té sobre el conjunt de les comunitats autònomes i, en particular, el perjudici que l’actual sistema té sobre el País Valencià.

En declaracions realitzades després de la trobada, Puig va catalogar d'”incomprensible” que la Comissió General de les Comunitats Autònomes “porte mesos sense reunir-se” i va demanar que, atenent a un criteri de “normalitat democràtica i institucional”, s’òbriga en aquest fòrum la possibilitat d’un diàleg multilateral sobre la reforma del sistema de finançament. El cap del Consell va concretar que el president del Senat s’havia compromés a convocar “al més breument possible” la mesa d’aquesta comissió per a fixar un calendari.

Comparteix

Icona de pantalla completa