Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig porta al Senat el convenciment del Consell que l’actual estat autonòmic està esgotat

Acabar amb el “silenci institucional” i que “les comunitats autònomes siguen escoltades en el debat constitucional”. El president de la Generalitat ha acudit aquesta vesprada a Madrid a reclamar la necessitat i la urgència d’una reforma de la Constitució de 1978. Ho ha fet a l’edifici del Senat i en el marc del VII Fòrum de les Autonomies.

L’endemà que el seu partit l’impedira participar en la comissió per a la reforma del finançament a l’espera que siga Mariano Rajoy el primer que presente una proposta ferma, Ximo Puig ha plantejat la caducitat de “l’actual sistema autonòmic”, un dels fruits de la Constitució que, al seu parer, necessita una revisió urgent.

De fet, el cap del Consell ha al·ludit a la conveniència de “reformar el Títol VIII” de la norma bàsica de l’Estat una vegada constatat com no ha pogut resoldre’s el conflicte polític a Catalunya i, en un marc més general, com l’actual estructura territorial “permet la desigualtat” entre territoris, sobretot pel que fa als recursos financers disponibles perquè les autonomies presten els serveis bàsics als ciutadans d’una manera equitativa en tot l’Estat.

Ximo Puig revisa el discurs abans de pronunciar-lo durant la cloenda del VII Fòrum de les Autonomies. / GVA

Puig també s’ha referit a la mancança d'”instruments que regulen la lleialtat institucional” i que impedisquen, per exemple, que les temptacions recentralitzadores s’acaben imposant a costa de l’esperit que va menar als redactors de la Constitució vigent.

El president de la Generalitat ha acudit a Madrid equipat amb la proposta de reforma constitucional elaborada pel seu govern, que, més enllà de les receptes concretes, demana la participació dels territoris en un debat que en 1978 es va circumscriure als partits polítics. És el que ha anomenat “diàleg institucional” enfront del “silenci” entre uns actors que no existien fa 40 any i que, de fet, van ser el fruit d’aquella norma que ara es vol revisar.

Comparteix

Icona de pantalla completa