La Falla Plaça de Jesús de València "planta" una neurona que permet explorar un cervell virtual

La comissió col·labora amb investigadores de la Universitat de València per a incorporar la divulgació científica al monument i al programa d'activitats
/ València
15 març 2018 01:00h
Ramón Solaz és l\'artista que ha creat aquest ninot "neurocientífic".

La falla Plaça de Jesús de València ha fusionat les festes i la neurociència amb un ninot que simbolitza una neurona i, a través d'una aplicació de realitat augmentada, interactua amb un cervell virtual que els visitants poden explorar.

La comissió ha col·laborat amb l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (Irtic) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) per a desenvolupar l'aplicació mòbil Synapsis UV-FPJ amb l'objectiu de mostrar el paper de les noves tecnologies de visualització per a la divulgació científica. Aquesta eina utilitza la realitat augmentada per a interactuar amb el ninot de la comissió, de l'artista Ramón Solaz, que es pot visitar a l'Exposició del Ninot i, a partir d'aquest dijous, en el monument faller, segons ha explicat la comissió en un comunicat.

L'obra simbolitza una neurona que, a través de l'aplicació mòbil, forma part d'un cervell virtual que l'usuari pot explorar per a obtindre informació sobre els últims descobriments en neurociència. Amb aquesta i altres iniciatives, la comissió ha fusionat les falles amb la divulgació científica i ha centrat l'activitat del seu casal en la neurociència.

Festa i ciència

Plaça de Jesús, amb les investigadores de la Universitat Lucía Hipòlit i Yolanda Campos, és pionera en la incorporació de la divulgació científica al seu programa d'activitats i al seu monument faller. Sota aquesta proposta, la falla ha editat 'Sinapsi', un llibret de falla "singular" la maquetació del qual evoca la clàssica estructura de les revistes científiques, "un fet poc habitual en aquesta festa patrimoni de la humanitat", han destacat des de la comissió.

La publicació recull una sèrie d'articles relacionats amb la neurociència i el funcionament del cervell. Entre uns altres, han participat professors de la Universitat de València com Luis Graner, del Departament de Farmàcia, Ana Lloret, de Fisiologia i Enrique Lanuza, de Biologia Cel·lular.

A més, des de fa tres edicions, la comissió organitza la 'Neuromascletà', un acte divulgatiu que forma part de la setmana de coneixement del cervell impulsat per l'entitat de recerca neurocientífica Dana Foundation. Enguany se celebrarà aquest divendres 16 de març.

El projecte d'aquesta falla ha rebut un premi de la Federació de Societats de Neurociència i de DANA Foundation de 1.000 euros. A més, la comissió ha rebut el sisé premi en els Premis per la Promoció de l'Ús del Valencià en els Llibrets de les Falles, atorgats per la Conselleria d'Educació, Recerca i Cultura aquest passat dimarts.

next