Diari La Veu del País Valencià
La Falla Plaça de Jesús de València planta una neurona que permet explorar un cervell virtual

La falla Plaça de Jesús de València ha fusionat les festes i la neurociència amb un ninot que simbolitza una neurona i, a través d’una aplicació de realitat augmentada, interactua amb un cervell virtual que els visitants poden explorar.

La comissió ha col·laborat amb l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (Irtic) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) per a desenvolupar l’aplicació mòbil Synapsis UV-FPJ amb l’objectiu de mostrar el paper de les noves tecnologies de visualització per a la divulgació científica. Aquesta eina utilitza la realitat augmentada per a interactuar amb el ninot de la comissió, de l’artista Ramón Solaz, que es pot visitar a l’Exposició del Ninot i, a partir d’aquest dijous, en el monument faller, segons ha explicat la comissió en un comunicat.

L’obra simbolitza una neurona que, a través de l’aplicació mòbil, forma part d’un cervell virtual que l’usuari pot explorar per a obtindre informació sobre els últims descobriments en neurociència. Amb aquesta i altres iniciatives, la comissió ha fusionat les falles amb la divulgació científica i ha centrat l’activitat del seu casal en la neurociència.

Festa i ciència

Plaça de Jesús, amb les investigadores de la Universitat Lucía Hipòlit i Yolanda Campos, és pionera en la incorporació de la divulgació científica al seu programa d’activitats i al seu monument faller. Sota aquesta proposta, la falla ha editat ‘Sinapsi’, un llibret de falla “singular” la maquetació del qual evoca la clàssica estructura de les revistes científiques, “un fet poc habitual en aquesta festa patrimoni de la humanitat”, han destacat des de la comissió.

La publicació recull una sèrie d’articles relacionats amb la neurociència i el funcionament del cervell. Entre uns altres, han participat professors de la Universitat de València com Luis Graner, del Departament de Farmàcia, Ana Lloret, de Fisiologia i Enrique Lanuza, de Biologia Cel·lular.

A més, des de fa tres edicions, la comissió organitza la ‘Neuromascletà’, un acte divulgatiu que forma part de la setmana de coneixement del cervell impulsat per l’entitat de recerca neurocientífica Dana Foundation. Enguany se celebrarà aquest divendres 16 de març.

El projecte d’aquesta falla ha rebut un premi de la Federació de Societats de Neurociència i de DANA Foundation de 1.000 euros. A més, la comissió ha rebut el sisé premi en els Premis per la Promoció de l’Ús del Valencià en els Llibrets de les Falles, atorgats per la Conselleria d’Educació, Recerca i Cultura aquest passat dimarts.

Comparteix

Icona de pantalla completa