Diari La Veu del País Valencià
Sona la Dipu apuja el nivell per a véncer en el certamen de grups emergents

Un únic guanyador i no dos com en anteriors edicions, més incentius per a una major presència femenina i un reforç en la promoció dels grups participants a l’Estat i a l’àmbit internacional són algunes de les novetats, per a aquest 2018, de Sona la Dipu, el programa musical de suport a grups emergents de la Diputació de València.

Les bases del concurs d’aquesta 11a edició del Sona la Dipu es publicaran en els pròxims dies en el Butlletí Oficial de la Província (BOP), segons ha informat l’organització aquest dijous en un comunicat. Així mateix, està previst que els concerts comencen a partir del mes de maig.

Sona la Dipu ha experimentat els últims anys una complexa transformació, de manera que ha passat de ser un mer concurs amb huit concerts, en els quals els protagonistes eren els caps de cartell, a convertir-se en un programa en què el focus se situa sobre les bandes participants que lluiten per a obrir-se un espai en el panorama musical actual. A més, allò que es pretén és que el pla no tinga una estacionalitat definida, sinó que estiga viu tot l’any amb diferents accions. Dins d’aquestes estaria la d’intensificar la promoció dels classificats amb la seua participació en festivals tant estatals com internacionals. En aquest sentit, han assenyalat que els guanyadors de la passada edició de 2017 ja han fet una gira de concerts.

Dûrga, per exemple, després d’una gira per Mèxic, es troba als Estats Units, on tocarà en el SXSW, l’esdeveniment musical més important del món que se celebra a Austin (Texas). A més, la banda ha participat recentment en una gira per l’Estat com a telonera de Niños Mutantes. L’altre guanyador, Frida, per la seua banda, ha realitzat una gira per diverses ciutats de l’Estat al costat del grup Eskorzo i va ser reconegut en l’edició de l’any passat amb el premi al millor grup de música en valencià.

Sona La Dipu tornarà a estar present enguany en els festivals més importants que es realitzaran a tot l’Estat.

Més participació femenina

Un altre dels punts clau d’aquest renovat format és l’augment dels incentius perquè hi haja més participació femenina. En el cas del jurat, ja en 2017 es van incloure, per primera vegada, tres dones professionals, dues d’elles titulars. Aquesta vegada hi haurà una més, tres, entre els membres principals d’aquest jurat.

Quant al concurs en si, s’ha replantejat el premi Música en femení, creat en 2016, perquè incloga accions positives que animen a presentar-se els grups que tinguen almenys un 50% de presència de dones entre els seus integrants. L’objectiu que persegueix la Diputació, a través de la Delegació de Joventut, Igualtat i Esports que dirigeix Isabel García, és desenvolupar un programa molt més ampli que es base en l’observació, l’educació i la promoció dels valors d’igualtat de gènere, en aquest cas, en el panorama musical.

En l’11a edició canvien els criteris per a triar els finalistes, de manera que pot donar-se el cas que isquen tots d’una mateixa semifinal, és a dir, que s’eliminen les quotes. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

La selecció dels finalistes del concurs també introdueix nous criteris, a diferència d’anteriors edicions en què de cada semifinal havia d’eixir un finalista. En l’edició d’enguany, el jurat haurà de valorar al llarg de tota la fase semifinal els grups, que podran competir en igualtat de condicions i classificar-se per al concert final si així ho valora el jurat, encara que d’una mateixa semifinal isca més d’un finalista i d’unes altres no se’n classifique cap.

En aquest renovat Sona la Dipu també canvien els criteris de selecció dels municipis que acullen les sessions i s’estableixen dues modalitats, les convocatòries de les quals es publicaran en el BOP. Als concerts de gran format podran accedir les localitats que tinguen un cens mínim de 20.000 habitants i, entre altres condicions, quedaran fora de la llista els que van acollir algun d’aquests durant el 2017. Als concerts de format senzill podran optar la resta de municipis i inclouran els grups participants del concurs. El que no canvia, encara que sí que seguirà millorant, és el Pla Integral de Comunicació, iniciat l’any 2017 i que va portar a la creació d’una nova web, així com una presència constant en totes les xarxes socials a través de les quals s’ha donat gran visibilitat als grups participants del programa al llarg de tot l’any.

Comparteix

Icona de pantalla completa