Diari La Veu del País Valencià
De la Nit de l’Albà a la ‘cremà’: les 96 hores d’actes fallers a València

Després de la gran celebració pirotècnica de l’Alba de les Falles que obri les festes aquesta nit, juntament amb la plantà de totes les falles, València comença un calendari festiu amb mascletades, espectacles pirotècnics, música i l’ofrena, que se celebra els dies 17 i 18, des de les 15.30 hores fins a aproximadament la mitjanit. Tot conclourà dilluns 19 amb l’inici de la cremà de la falla municipal de l’artista internacional Okuda San Miguel i dels artistes fallers Latorre y Sanz Artesanos, que serà duradora i sostenible pel material utilitzat.

Des de fa tres anys, la Regidoria de Cultura Festiva ha recuperat la tradició pirotècnica de l’Alba de les Falles, a proposta de la comissió de la Falla de Na Jordana. La celebració consisteix en la disparada simultània i coordinada de més de 300 comissions falleres en les seues diferents localitzacions i un espectacle central de major durada a càrrec de l’especialista valencià Ricardo Caballer a la plaça de l’Ajuntament. Tot el dispositiu, que convertirà València en un gran castell de focs artificials, estarà coordinat per l’avís que que la fallera major de València, Rocío Gil, farà des del consistori.

La tradicional ofrena de flors de les diferents comissions falleres a la Mare de Déu començarà dissabte 17 a les 15.30 hores de la vesprada i acabarà aproximadament a mitjanit amb l’ofrena de la fallera major infantil, Daniela Gómez, a la plaça de la Mare de Déu. El diumenge 18, a partir de les 15.30 hores, continuarà l’ofrena de les comissions, que també conclourà al voltant de mitjanit amb la participació de la fallera major de València.

Un any més, l’Ajuntament instal·larà una passarel·la elevada per a millorar la mobilitat de vianants durant l’ofrena en la confluència de la plaça de l’Ajuntament amb els carrers de Sant Vicent Màrtir i de Maria Cristina. L’objectiu d’aquesta iniciativa és millorar la fluïdesa en la mobilitat de vianants durant un dels actes més multitudinaris de Falles, fet que redunda alhora en un benefici per a les comissions falleres en evitar interrupcions durant la seua participació a l’ofrena.

Espectacles pirotècnics

Pel que fa als espectacles pirotècnics de la setmana fallera, el divendres 16, a les 24 hores, la Pirotècnia Mediterráneo serà l’encarregada dels castells de focs artificials que es realitzen al passeig de l’Albereda, mentre que la nit del dissabte 17 (a la 1 de la matinada del dia 18) serà el torn de la Pirotècnia Peñarroja; i la nit del diumenge 18, la Nit del Foc (a la 1 de la matinada), la Pirotècnia Martí serà l’encarregada de l’espectacle pirotècnic.

Així, Reyes Martí es converteix en la gran protagonista del final del programa faller a ser la primera dona responsable de disparar la Nit del Foc, la mascletà del dia 19 i també la cremà de les falles municipals.

Prèviament, la Cavalcada del Foc serà el gran atractiu de la vesprada del dia 19. A les 19 hores el carrer de Colom serà l’escenari d’un espectacle en què participaran les colles de La Xafigà de Muro; Xeke Guay, Dimonis Socarrat, de Campanar; Enroscats, de l’Alcúdia; Dimonis de l’Avern, Pyros, Dimonis de Mislata i Dimonis de Massalfassar.

La cremà de la falla municipal, tota feta en fusta i que enguany porta com a lema ‘Equilibri Universal’, serà molt més duradora que altres anys i podrà arribar a cremar durant més d’una hora. La fusta permetrà així recuperar l’espectacle de la cremà, on la flama serà la gran protagonista per a tancar les festes grans de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa