Diari La Veu del País Valencià
El Consell rebutja el Pla Estatal de Vivenda perquè contribueix a augmentar la bombolla del lloguer

La Generalitat ha traslladat davant el Ministeri de Foment el seu “malestar i disconformitat” amb el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, aprovat aquest dijous amb l’abstenció del Consell i “sense el consens amb les comunitats autònomes”. Així ho ha explicat la directora general d’Habitatge, Rebeca Torró, que ha advertit que les mesures adoptades pel govern de Mariano Rajoy “estableixen mecanismes que contribueixen a augmentar la bombolla del lloguer i amb una retallada del 75% en la inversió”.

Torró ha assistit a la Conferència Sectorial d’Habitatge, Urbanisme i Sòl en el Ministeri, una trobada que ha qualificat de “pantomima” perquè “s’hauria d’haver produït abans que el Consell de Ministres aprovara aquest pla, que no ha sigut consensuat amb les comunitats autònomes”, ha informat el Consell en un comunicat.

Per a la responsable autonòmica d’Habitatge, el pla, fins a 2021, suposarà “una perversió sobre el dret a l’habitatge”, perquè “no estableix mecanismes per a controlar el preu del lloguer ni tampoc mesures perquè les comunitats puguen ampliar el parc públic”. Torró ha advertit, a més, que el programa “no solament no contempla mecanismes per a controlar el preu del lloguer, sinó que a més estableix mesures que contribuiran a augmentar la bombolla del lloguer”.

Ha destacat així que “el govern central ha fixat nous màxims de renda de lloguer, que passen de 600 a 900 euros”. Per contra, ha defensat que l’executiu espanyol “hauria de donar seguretat jurídica als arrendataris i no deixar que els lloguers estiguen sotmesos als vaivens d’un mercat descontrolat”.

Davant aquesta situació, la directora general ha instat el govern a donar suport a iniciatives com les impulsades en l’àmbit autonòmic, entre les quals ha posat com a exemple la Llei valenciana per la Funció Social de l’Habitatge, “en lloc de posar pals en les rodes amb recursos al Constitucional”. També l’ha emplaçat a plantejar-se les modificacions legislatives corresponents per a “controlar” els preus del lloguer.

La directora general també ha traslladat el malestar del govern valencià perquè “el Ministeri ha canviat la regulació del finançament del pla respecte a anys anteriors” i “ara es condiciona el finançament al fet que obligatòriament les autonomies aporten el 30% del total del finançament del pla”. Es tracta d’una situació que “perjudica la Comunitat Valenciana” per la “discriminació històrica” en les inversions de l’Estat i l’infrafinançament.

Segons ha anunciat el titular de Foment, Íñigo de la Serna, les autonomies tindran una setmana per a traslladar a Foment quins programes del pla volen integrar en el conveni amb el govern espanyol. També ha destacat la gran participació en el procés i ha apuntat que s’han incorporat “moltíssimes” de les qüestions que s’han apuntat en les diferents reunions, però ha assenyalat que era “necessari” aprovar ja el pla i que no es podia “seguir dilatant el procés amb un debat que no anava a tenir unanimitat”.

Per al ministre, el resultat de la votació demostra el “gran suport” que s’ha donat al repartiment de recursos del pla per part de les autonomies. En aquesta línia, ha apuntat que es veu constatat que els governs autonòmics veuran millorades les seues aportacions “notablement”.

Comparteix

Icona de pantalla completa