Les manufactureres amb alt nivell tecnològic van sortejar la crisi intensificant les relacions internacionals

Per contra, les multinacionals van retrocedir de manera "important, prou més que altres ciutats espanyoles", segons apunta un estudi de la Universitat de València
/ València
16 març 2018 01:00h

Julia Salom i Félix Fajardo, del grup de recerca Innovació i Desenvolupament local (INNODES) de la Universitat de València, han estudiat l'evolució de la posició de València en la xarxa global de ciutats abans i després de la crisi econòmica. En l'article publicat en Documents d'Anàlisi Geogràfica remarquen que les manufactureres valencianes amb un nivell tecnològic mig-alt i les empreses del sector serveis han mantingut i, fins i tot, intensificat les relacions externes després de la crisi.

La participació financera de les empreses en altres foranes i viceversa és un indicador del grau en el qual l'economia d'una ciutat està involucrada en les xarxes globals i és conegut com a relació de propietat-filiació. A partir d'aquest indicador, Salom i Fajardo han analitzat com ha evolucionat la posició de la ciutat de València en la xarxa global de ciutats després de l'impacte de la crisi. "La posició de València ha retrocedit de forma important amb la crisi econòmica, prou més que altres ciutats espanyoles, i aquesta és una informació que han de tindre en compte aquelles persones que prenen les decisions en els àmbits econòmic i polític", explica Julia Salom, catedràtica d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de València.

Segons l'estudi, la crisi econòmica ha impactat en les relacions financeres de les empreses multinacionals valencianes, principalment en els sectors que creixien sota la bombolla del sector immobiliari i de les energies renovables. A més, la tendència de les multinacionals ha girat cap a una reestructuració geogràfica reorientant-se cap a nous àmbits de relació, principalment cap a Iberoamèrica com a estratègia de supervivència. 

L'article, amb les conclusions de l'estudi El área metropolitana de Valencia en el sistema global de ciudades: los efectos de la crisis económica en la red de relaciones financieras de las empresas multinacionales, és el primer que analitza les relacions financeres interempresarials a escala metropolitana i que utilitza aquest indicador, ja que permet seguir l'evolució de les ciutats i comprovar si la seua situació canvia, millora o empitjora després d'un canvi en el context, en aquest cas, la crisi financera. A més, segons la professora de Geografia de la Universitat de València, "les relacions de participació financera entre empreses són importants perquè les connecten a escala global i no solament suposen una inversió econòmica, sinó que a través d’elles poden circular fluxos d'informació, coneixement i capital que condicionen el futur de l'economia metropolitana".

Per a Julia Salom, el futur de les ciutats depén del tipus de relacions que mantenen a nivell global. "Per açò és important saber quina és la situació de la ciutat de València, amb quines altres ciutats i territoris es relaciona i quins tipus de relacions estableix amb ells".

Aquest estudi s'ha elaborat en el marc del projecte de recerca 'Sostenibilidad social, conectividad global y economía creativa como estrategias de desarrollo en el Área Metropolitana de Valencia' i ha sigut finançat per l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Trajectòria

Julia Salom és directora de la Càtedra Ciutat de València de la Universitat de València i desenvolupa la seua recerca en l'àmbit de la Geografia Econòmica, especialment en l'estudi dels sistemes urbans i els processos d'innovació social. Félix Fajardo és investigador en formació i actualment realitza la seua tesi doctoral al voltant dels nous enfocaments en la modelització de la localització dels equipaments educatius en l'Àrea Metropolitana de València.

next