El PSPV d'Alacant demana a Rajoy que aplique exempcions fiscals als afectats per la 'Xylella'

Els socialistes han presentat una PNL on sol·liciten que els agricultors que hagen rebut indemnitzacions per la destrucció d'arbrat no paguen l'IRPF
/ Alacant
17 març 2018 01:00h

Els diputats socialistes per la demarcació d'Alacant Patricia Blanquer i Herick Campos han registrat una Proposició no de Llei (PNL) perquè el Congrés inste el govern espanyol a incloure l'exempció de l'IRPF per a les ajudes indemnitzacions públiques rebudes per a la destrucció de les plantes i cultius en el marc de les actuacions de control i eradicació de plagues.

En concret, les mesures en les quals se centren les accions els socialistes a la cambra baixa tenen com a principal eix l'exempció del pagament d'impostos d'IRPF per les indemnitzacions que hagen de cobrar els afectats. En aquest sentit, en la proposició s'especifica que seran beneficiaris d'aquestes exempcions els receptors d'ajudes per la destrucció de plantes i cultius per les Xylella fastidiosa i que hagen rebut aquestes en el marc de les accions empreses per la Generalitat Valenciana o, si escau, el govern espanyol.

En els propers dies, a més a més, tenen previst presentar una esmena a un projecte de Llei ara en tramitació perquè s'incloga en ella l'exempció del pagament per la percepció d'indemnitzacions i ajudes públiques per arrencada d'arbrat i cultiu en el marc d'actuacions destinades al control i eradicació de plagues.

Xylella al camp valencià

D'altra banda, en la PNL també s'indica que el passat mes de desembre de 2017 les organitzacions agràries van remetre una carta al Ministre d'Hisenda i Funció Pública en la qual li traslladaven la gran preocupació del camp valencià davant la plaga de la Xylella fastidiosa que ja afectava la demarcació d'Alacant.

"Aquesta plaga està tenint un perjudici econòmic per als agricultors de la zona afectada, perquè no solament s'eliminen els arbres afectats, sinó que per prevenció també s'estan arrancant els del seu voltant que estan sans", ha apuntat la moció socialista.

Per açò, "les administracions han de ser sensibles a aquesta situació i han d'estudiar i atendre les reivindicacions dels sectors afectats; en aquest cas, de la petició de les diferents organitzacions agràries que sol·liciten del govern que s'incorpore l'exempció de l'IRPF per a les quantitats rebudes en concepte d'ajudes indemnitzacions públiques per a destrucció de les plantes i cultius", s'assenyalada en la proposició.

Aquestes ajudes "es troben en el marc de les actuacions de control i eradicació de la Xylella fastidiosa, dins del pla de contingència de la Conselleria d'Agricultura, basat en el contingut de les decisions d'execució de la Unió Europea", s'especifica en la PNL.

Així mateix, els diputats socialistes han assenyalat en la moció que l'aplicació d'excepcions en l'IRPF "no és un plantejament nou en l'àmbit d'impostos, ja que la llei preveu ja l'exempció fiscal per a les indemnitzacions públiques en el cas de sacrificis obligatoris de cabanya ramadera a conseqüència de les actuacions de control i eradicació d'epidèmies o malalties.

next