Diari La Veu del País Valencià
Compromís vol que el govern de Rajoy explique al Senat els incidents de la central nuclear de Cofrents

Els representants de Compromís al Senat, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han sol·licitat la compareixença del secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia Simón, i del president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martí, a la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital per a abordar l’acumulació d’incidents radioactius a la central de Cofrents, la situació de la central Vandellòs II així com la detecció de contaminació radioactiva en camions al port de València.

La coalició s’ha entrevistat recentment amb Francisco Castejón, representant d’Ecologistes en Acció, qui va transmetre als senadors la necessitat d’augmentar la seguretat en aquesta planta, que va començar les seues operacions el 1985 i que pretén renovar el permís d’explotació properament. “La dinàmica d’incidents que registra aquesta central, la seua vulnerabilitat, problemes de seguretat i risc de fuites en aquestes instal·lacions propietat d’Iberdrola s’han posat de manifest en els últims mesos amb la parada per a la recàrrega, que va detectar problemes de desigualtat de cabdals que no es van investigar. Posteriorment, amb la posada en funcionament es va trencar una vàlvula els fragments de la qual van acabar a l’interior del vas de la central. Les explicacions oficials en una nota del CSN han estat més aviat escasses davant d’uns episodis que podrien provocar problemes molt greus i que no han estat sancionats”, han assenyalat fonts de la coalició.

Si això va succeir a la fi de 2017, mesos més tard (5 de gener de 2018) els problemes han seguit en forma de fuites i amb una nova parada a 26 dies de posar en marxa la central i problemes amb els cargols dels accionadors i vibracions anòmales dels coixinets de la turbina, expliquen en un comunicat.

Els senadors interpel·laran als responsables per la situació d’incidents i falta d’investigacions i sancions a Cofrents, a més de la suposada saturació de la piscina de combustible de la central. Iberdrola vol reclamar al març la renovació del permís d’explotació per 10 anys més al CSN “quan el futur hauria de passar pel tancament d’aquesta planta envellida i deteriorada gestionada per una empresa amb baixa cultura de seguretat i l’aposta per fonts netes i menys perilloses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa