Diari La Veu del País Valencià
El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de València, ‘una nova oportunitat perduda’
RedactaVeu / València

Amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), l’Ajuntament de València tenia una gran oportunitat per a millorar la mobilitat de la ciutat, minorar la mobilitat obligada i reduir els impactes ambientals derivats d’aquesta activitat. Tanmateix, “l’escàs interés polític” del consistori per a regular correctament la mobilitat i la “manca de participació social” en la redacció exprés d’aquest pla converteixen el PMUS en una nova oportunitat frustrada. Per això, València en Bici-Acció Ecologista Agró ha interposat un recurs de reposició contra aquest pla, “que considerem insuficient, ja que no fomenta una nova cultura de la mobilitat que trenque amb la dependència del vehicle privat i respecte el medi ambient i la salut dels habitants de la ciutat”.

L’Ajuntament del Cap i Casal, lluny d’aprofitar la redacció d’aquest pla per a millorar la mobilitat urbana i fer de la capital del Túria una ciutat més sostenible i saludable, s’ha conformat a complir mínimament l’expedient. Un clar exemple d’aquesta manca d’ambició política és el conjunt d’actuacions i activitats que el PMUS es nega a arreplegar i que fa que es quede a mig camí. Aquest pla, expliquen des de València en Bici, s’oposa al model de ciutat 30, ignora les necessitats de mobilitat de col·lectius socials concrets (xiquets, tercera edat, treballadors, persones amb mobilitat reduïda, comerciants, turistes…), obvia la necessitat d’integració dels diferents sistemes públics de transport (RENFE, Metrovalencia i FGV) i no es coordina amb altres plans i estratègies (qualitat de l’aire, canvi climàtic, energia, soroll, seguretat viària, accessibilitat, PGOU…).

Davant la manca de voluntat política per a establir un canvi de model de mobilitat urbana a la capital del Túria i fer-la més sostenible i saludable, València en Bici-Acció Ecologista Agró ha interposat un recurs de reposició contra el PMUS, per no complir mínimament amb el seu objectiu de ser un pla estratègic. La regulació de la mobilitat d’una ciutat com València no pot cenyir-se només a l’àrea municipal de circulació, com ocorre amb aquest PMUS. Cal que abrace les diferents àrees del consistori, implique les administracions autonòmiques i estatals i, per descomptat, els agents socials de la ciutat, per a desenvolupar així un pla estratègic veritablement multinivell i multisectorial.

Un PMUS exprés sense participació ciutadana

El procés exprés amb el qual s’ha redactat el PMUS de la ciutat de València representa un magnífic exemple de la manca d’interés de l’Ajuntament del Cap i Casal per a desenvolupar un pla que realment solucione els problemes de mobilitat dels veïns de la ciutat. Des de setembre de 2013, quan es va anunciar la seua redacció, només s’han realitzat tres reunions amb unes poques entitats i agents socials de la urbs. Tal i com va denunciar València en Bici-AE Agró durant aquestes jornades, teòricament participatives, ni el nombre de reunions ni d’entitats assistents, ni la metodologia i continguts, eren suficients per a una correcta redacció del PMUS.

Comparteix

Icona de pantalla completa