Diari La Veu del País Valencià
La renúncia de Jordi Sànchez a l’acta de diputat situa Jordi Turull com a probable president de la Generalitat de Catalunya

El diputat de Junts per Catalunya Jordi Sànchez renunciarà a l’acta de diputat, de manera que deixarà d’optar a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Així ho han anunciat fonts de la defensa, que han explicat que l’exlíder de l’ANC, empresonat des del passat mes d’octubre, té previst renunciar a la seua acta de diputat a canvi que la justícia el deixe en la llibertat provisional.

Descartat Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, el millor situat per a ser proposat per a la investidura és l’exconseller de Presidència, Jordi Turull. Tot i que no hi ha confirmació oficial, l’exconsellera d’agricultura Meritxell Serret ha explicat en Els Matins de TV3 que l’opció de Turull és la que té més força.

Malgrat que l’acord entre Junts x Catalunya i Esquerra Republicana sembla fet, aquestos partits necessitarien el suport de la CUP, que en la investidura de Sànchez es va abstenir perquè trobava que el programa de govern que havien negociat ERC i JxCat era “de caràcter autonòmic” i no complia les seues demandes.

Per la seua banda, ERC treballa amb un calendari que situa el ple d’investidura en la setmana vinent. Tant és així, que la direcció ha demanat els diputats que cancel·len els plans de Setmana Santa i que, si tenien viatges i vols previstos, els anul·len. Els republicans compten amb poder celebrar el ple la setmana vinent i treballen amb l’escenari de fer president Turull, tot i no tenir encara una proposta formal per part de JxCat

Tenint en compte els tempos habituals del Parlament i dels partits –també els de la CUP–, la ronda de contactes que Roger Torrent hauria de fer i el temps previ necessari a la convocatòria del ple, els republicans compten que la investidura podria arribar a celebrar-se a meitat de la setmana vinent i que la segona sessió per a poder investir un candidat amb majoria simple fóra en alguns dels dies festius o del cap de setmana.

Així, Turull podria serà el tercer candidat a la presidència catalana en mes i mig. Turull Va ser el conseller de Presidència de Carles Puigdemont i forma part del sector més pròxim a l’expresident.

La CUP mantindrà l’abstenció mentre JxCAT i ERC no canvien el programa

El diputat de la CUP Carles Riera ha assegurat que l’esquerra anticapitalista manté per ara l’abstenció dels seus quatre parlamentaris mentre no canvie el programa que JxCAT i ERC posen sobre la taula per a desencallar la investidura. Al marge del candidat, els cupaires insisteixen que no faran del nom “qüestió central” perquè volen posar al focus en l’acció de govern. “Qualsevol nom serà bo si és per a presidir un govern republicà, no serà bo si és per a presidir un govern autonòmic”, ha assegurat Riera en roda de premsa aquest dimarts al Parlament

Riera també ha assegurat que l’única proposta que formalment han rebut els cupaires sobre la taula és la de Jordi Sànchez. “Turull mai s’ha plantejat”, ha assegurat. I, en qualsevol cas, prioritzen saber si el proper govern pretén tenir “vocació de recuperació autonòmica o de trencar amb l’estat espanyol democràticament per a construir república”. Els cupaires, que veuen com una “mala notícia” la decisió de Sànchez, consideren que ara per ara les posicions programàtiques estan encara allunyades en aspectes com construir “institucionalitat republicana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa