Diari La Veu del País Valencià
La inversió estrangera en els sectors productius valencians creix 1.000 milions en un any

La tasca dels agents econòmics i polítics per a dinamitzar l’economia valenciana comença a donar fruits. Un dels principals indicadors de la recuperació és l’atractiu que tenen els sectors productius valencians per als inversors estrangers. De fet, la participació forana en el teixit productiu del País Valencià s’ha multiplicat quasi per 7 respecte a 2016. D’aquesta manera, les empreses valencianes van obtindre el darrer any 1.159 milions d’euros provinents d’altres països, una xifra que suposa un augment del 582% respecte a 2016, quan es va quedar en 170 milions.

Així ho va donar a conéixer aquest dimarts el Ministeri d’Economia, que va publicar unes dades que acrediten que el País Valencià va ser en 2017 la quarta autonomia on més han invertit els estrangers, per darrere de Madrid, Catalunya i el País Basc. És també la que més ha crescut en termes relatius. En 2016, el País Valencià ocupava la posició número 8 en el rànquing autonòmic i l’aportació estrangera suposava un 0,7% del total estatal, mentre que al tancament de 2017, aquest percentatge es va elevar fins al 4,9%. Segons l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), les xifres d’inversió estrangera de 2017 són les més altes des de 2008.

Luxemburg és el primer inversor, amb una aportació de 494 milions d’euros –el 43% del total rebut–, la qual cosa representa un considerable creixement respecte a 2016 quan la xifra es va quedar en 36,8 milions. A continuació, se situen del Regne Unit, els Estats Units i Japó. Aquestos quatre països concentren el 85% de la inversió rebuda en 2017. Segons les dades facilitades per la Conselleria d’Economia, tots els països d’origen van dinamitzar les inversions, especialment els Estats Units i Regne Unit, amb un augment interannual del 13200% i 2091%, respectivament.

El conseller Rafa Climent va mostrar la seua satisfacció per aquestos resultats, alhora que va refermar el compromís del Consell de treballar “per a augmentar encara més aquestes xifres i posicionar la Comunitat on li correspon pel gran potencial que té”.

Per sectors, segons les dades de què disposa la conselleria d’Economia, la metal·lúrgia i la fabricació de productes de ferro és el que més inversió estrangera ha rebut l’últim any, ja que ha acumulat un 39%. Li segueixen el sector de les assegurances i les activitats sanitàries. Entre tots tres han obtingut el 76% del total de capital estranger.

Un territori “atractiu” per a invertir

Des de la Conselleria destaquen que aquestes xifres són conseqüència de les polítiques del govern per a atraure inversions. Entre les accions que Economia ha engegat en els darrers anys, la directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra, destaca la Llei de Creació del Punt d’Atenció a la Inversió. Una eina que serveix per a ‘vendre’ el potencial inversor del territori.

Segons Parra, els punts forts del País Valencià són la seua localització, en un “enclavament estratègic en el Mediterrani”, així com la “potent i equipada xarxa d’infraestructures, que proporciona una excel·lent connectivitat marítima”.

Tanmateix, la responsable d’Internacionalització del Consell destaca l’oferta de sòl industrial públic “de qualitat i a preus competitius” de què disposen les empreses que decideixen traslladar ubicar el seu negoci al territori valencià. Les polítiques d’innovació i de foment de l’I+D són altres aspectes importants “que ajuden les empreses a guanyar en productivitat, competitivitat i excel·lència” i, per tant, a fer-les més atractives als inversors.

Finalment, la “vocació exportadora, dinamisme i prestigi internacional” augmenta l’atractiu del teixit productiu en el qual “s’ha generat una potent xarxa empresarial, capaç de satisfer les necessitats de qualsevol sector”. Així doncs, segons Parra, aquest “escenari favorable” ha motivat la implantació d’11.000 empreses amb participació estrangera al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa