Fuset destaca el gran retorn econòmic d'unes falles de "rècord" marcades pels "avanços en sostenibilitat"

El regidor de Cultura Festiva de València ha indicat que el diàleg és clau perquè "la festa siga percebuda com una oportunitat col·lectiva i menys com un problema"
/ València
20 març 2018 01:00h
Les Falles 2018 van concloure amb la \'cremà\' de la falla muncipal \'L\'Equilibri Universal\'

El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha parlat d'unes "Falles de rècord" en fer balanç de les celebracions que van acabar aquest dilluns 19 amb la cremà de la falla municipal. Entre els aspectes més destacats per Fuset hi ha el retornament econòmic per a la ciutat, la tria d'un calendari pirotècnic amb innovacions i els avanços cap a unes Falles cada vegada més sostenibles.

"Podem estar ben satisfets i fer una valoració molt positiva de les Falles que acabem de viure a València. Han sigut unes Falles de rècord, amb milers de visitants als carrers, amb un reforç molt important en la seguretat i sense cap incident destacat a pesar del volum de visitants", ha explicat.

Sobre l’augment de visitants, Fuset ha apuntat que "s'està aconseguint optimitzar el potencial de la festa més enllà de la setmana fallera, com ja es va poder comprovar a l'Exposició del Ninot, amb més de 10.000 visitants més que l'any passat", en referència a les més de 95.000 persones que han passat pel Museu de les Ciències per a visitar aquesta exposició.

"Han augmentat tant les visites de comissions falleres com la venda d’entrades, especialment de turistes internacionals", ha afirmat el regidor. Un volum de visitants que "ha generat un gran impacte econòmic i turístic que podrà ser quantificat gràcies a l'estudi, que dins del Pla Estratègic de la festa, estem impulsant a l'Ajuntament i que també ha servit per a promoure altres aspectes culturals de València".

Entre els aspectes més destacats, Fuset també ha subratllat "la gran qualitat exhibida cada dia a la mascletà i les innovacions del calendari pirotècnic, amb fites tan importants com la doble mascletà vertical a la Marina, la proposta de l’Albà de les Falles a la plaça de l’Ajuntament o l’espectacular i acolorida cremà on la flama viva va ser ben present gràcies als materials de la falla municipal". En aquest sentit ha reiterat el seu compromís de continuar incrementant l'aportació als professionals de la pirotècnia "per a evitar que assumisquen pèrdues econòmiques majors".

El regidor de Cultura Festiva ha recordat que "s'ha pogut satisfer el compromís d’avançar el pagament de les ajudes municipals a les comissions falleres, que han cobrat fins i tot abans de plantar" i ha ressaltat també els "avanços cap a una festa més sostenible amb el programa pilot de gots reutilitzables patrocinat que s’ha acollit amb satisfacció per part de les comissions i que ha reduït de manera notòria els residus on s'ha aplicat".

Fuset també ha valorat molt positivament l’esforç de les comissions falleres per ajustar-se a les mesures de seguretat exigides des de les regidories responsables i ha recordat que "la seguretat no és una opció sinó una obligació col·lectiva que hem d’assumir en benefici de tots i totes".

Pere Fuset s'ha mostrat confiat en el fet que la incorporació de manera participativa d'agents veïnals, de comerciants, hostalers i empresaris al diàleg sobre el ban de Falles ha millorat la convivència. "Volem iniciar un camí de diàleg que l'any pròxim haurà de continuar-se per a anar més enllà i seure en una mateixa taula tots els agents amb l'objectiu de bastir consensos", ha assenyalat.

El regidor ha recordat que "els interessos de tots els agents són en moltes ocasions contradictoris i, com a administració, els convidarem a tots a participar d'una mateixa taula per traure conclusions col·lectives". Ha apuntat també que els últims anys les queixes s'han reduït en més d'un 60% i considera que "si som capaços d’abastar uns consensos mínims, la festa continuarà sent percebuda cada dia més com una oportunitat col·lectiva i menys com un problema". 

Fuset ha assenyalat també que l'elecció per la unanimitat feta per dos jurats despolititzats, artístics i fallers en els equips de Latorre i Sanz amb Okuda i Miguel Hache s'ha materialitzat en "dos grans falles icòniques, que seran molt recordades, que han tingut una acollida molt notable entre el públic i que indiscutiblement han tingut una projecció internacional sorprenent". Per al responsable de Cultura Festiva, "les falles municipals, junt amb el treball excel·lent dels artistes fallers en cadascuna de les demarcacions, ajuden a promocionar la nostra festa com el major festival d'art popular al carrer del món".

Per últim, el també president de la JCF ha agraït el civisme i els esforços generalitzats del col·lectiu faller, del conjunt de la ciutadania, de la Policia Local, dels Bombers i dels equips sanitaris així com "el notable esforç de neteja perquè cada dia durant les Falles, i molt especialment hui, la ciutat recupere la seua imatge més neta i normal després de dies intensos d'una festa enorme que ocupa tot l'espai públic".

next