Diari La Veu del País Valencià
El Consell desenvolupa una estratègia per a fer del turisme un sector 2.0

El turisme és un sector clau en l’economia valenciana, i “no fer tard” i adaptar-lo als nous temps és fonamental per a continuar oferint uns serveis capdavanters. Això ho té clar l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), que ha dissenyat una estratègia per a adequar l’oferta turística a la quarta revolució industrial. Així, davant la demanda de 30 municipis valencians de convertir-se en destins turístics 2.0, l’AVT ha creat l’Oficina d’Assistència Tècnica a Destinacions Intel·ligents.

Aquest organisme convertirà el País Valencià en “la primera autonomia que compte amb una Oficina d’Assistència Tècnica a Destinacions Intel·ligents, que guiarà els municipis interessats a desenvolupar una estratègia digital”. Es tracta de destinacions que opten per aplicar les noves tecnologies per a millorar la seua oferta turística en matèria de qualitat, sostenibilitat, seguretat i accessibilitat. Així ho va explicar dijous el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, al Centre de Turisme de València, on va presentar l’Oficina a representants d’algunes de les destinacions turístiques de la demarcació.

Per al secretari autonòmic de Turisme, “la tecnologia ha d’estar a l’abast del turista que ve al nostre territori, per a proveir de solucions tecnològiques i fer més agradable l’estada”. L’oficina coordinarà tot l’ecosistema de municipis i “la idea és homologar paràmetres i proveir de metodologia la transformació digital del territori en clau intel·ligent”, va explicar Colomer. L’oficina estarà present físicament a Benidorm, València i els Ports.

Seguint el convenciment que “totes les experiències turístiques tenen una lectura en el món de la tecnologia”, l’AVT s’ha posat com a objectiu convertir les platges en “intel·ligents”. No només dotant-les de xarxa wifi, sinó també desenvolupant eines que ajuden els visitants a millorar la seua estada. Per exemple, Colomer ha plantejat desenvolupar sistemes per a detectar la qualitat de l’aigua o el nivell de raigs ultravioleta. La gestió de residus i la sostenibilitat ambiental es un altre dels aspectes on l’AVT veu útil l’aplicació de les TIC.

Esquema del pla de platges intel·ligents de l’AVT. / Agència Valenciana de Turisme.

L’accessibilitat és “el gran repte” de l’AVT i el desenvolupament de les platges intel·ligents busca també adaptar-les per a tot tipus de públic. La millora de la seguretat és un altre dels focus en què treballaran els Destins Turistics Intel·ligents. En aquest sentit, Colomer destaca la utilització dels smartphones per a millorar la seguretat en macroevents i festivals. Per exemple, el secretari autonòmic va assenyalar que davant el cas d’una necessària evacuació, els telèfons intel·ligents podrien utilitzar-se per a informar en temps real els assistents i fer-los arribar les instruccions a seguir.

La implantació d’aquest projecte està pensada per als propers 4 anys i en definitiva busca dotar de singularitat i excel·lència el sector turístic. Els estudis fets per l’AVT han detectat un mínim de 80 actuacions per a aplicar les noves tecnologies al turisme i amb l’oficina es pretén donar suport a tots els municipis i a les diputacions que vulguen aplicar les innovacions. Mitjançant la pàgina web de l’Institut Valencià de Turisme, les localitats interessades poden fer un autoestudi aplicant els indicadors homologats per a qualificar els Destins Turístics Intel·ligents i així detectar els aspectes en els quals necessiten millorar.

Els 30 municipis que ja han posat de manifest la seua voluntat de convertir-se en “intel·ligents” no es concentren a cap zona en concret, sinó que estan repartits per totes les latituds del país. De fet, aquest és també un projecte vertebrador i pensat no només per a les zones costeres, sinó també per als destins turístics d’interior, on s’està treballant per a identificar la millor manera d’aplicar les noves tecnologies a les seues especificitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa