Diari La Veu del País Valencià
El Consell acaba amb la contractació ‘a dit’ en el sector públic creant proves d’accés en empreses i fundacions

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit la reunió de la Comissió de Diàleg Social del Sector Públic Instrumental de la Generalitat, en la qual el Consell i els sindicats han signat “un acord històric que permetrà acabar amb l’arbitrarietat en l’accés al sector públic valencià que existia en l’etapa de l’anterior govern”.

Així ho ha explicat Soler mitjançant un comunicat després de la signatura d’aquest dijous del II Acord de la Comissió de Diàleg Social del Sector Públic Instrumental de la Generalitat, relatiu a criteris generals d’aplicació a les ofertes d’ocupació pública i les seues convocatòries en el sector públic instrumental de la Generalitat.

El conseller ha assenyalat que, a partir de la signatura d’aquest acord, les persones que vulguen accedir a un lloc de treball en alguna de les entitats pertanyents al sector públic instrumental de la Generalitat hauran de presentar-se a un procés de concurs-oposició i superar un examen, igual que s’exigeix per al personal que accedeix a una plaça en l’administració valenciana. D’aquesta manera “es dóna carpetada a un sistema que permetia l’accés per la porta de darrere”, ha destacat el conseller.

L’acord permetrà reduir la temporalitat en el sector públic instrumental de la Generalitat i establir criteris comuns d’aplicació a totes les convocatòries d’ofertes públiques d’ocupació realitzades per les diferents entitats. Soler ha insistit que la mesura acabarà amb “la situació kafkiana que l’anterior govern va generar en el sector públic instrumental valencià, en la qual no existien ni relacions de llocs de treball de les entitats públiques”.

Una Oferta Pública d’Ocupació de 1.000 places

Mitjançant aquest acord s’insta totes les entitats del sector públic instrumental a traure a concurs, a través de la publicació en el DOGV, la totalitat de les places susceptibles de ser convocades. D’aquestes, es reservarà un contingent no inferior al 7% de les vacants per a ser cobertes per persones amb diversitat funcional igual o superior al 33%. La convocatòria d’aquestes places podrà realitzar-se de forma conjunta o independent a la resta de processos.

Les Ofertes Públiques d’Ocupació que es convocaran hauran de reservar com a mínim un 40% del total de les vacants existents per a promoció interna (tant vertical com a horitzontal), procés al qual podrà accedir el personal fix de l’entitat. Aquest procés es realitzarà en primer lloc i posteriorment s’oferiran i convocaran unitàriament “totes les places susceptibles de ser convocades amb els límits corresponents a la taxa de reposició i taxa d’estabilització d’ocupació temporal previstos en la Llei 3/2017, de 27 de juny de Pressupost Generals de l’Estat per a 2017, així com totes les places ocupades per personal indefinit no fix per sentència”, assenyala l’acord.

Es calcula que, en conjunt, aquestes ofertes públiques d’ocupació de les diferents entitats que conformen el sector públic instrumental comportaran la convocatòria d’unes mil places, incloses en el còmput els consorcis. Durant el primer semestre de 2018 es realitzarà una primera convocatòria.

Criteris de transparència, igualtat, mèrit i capacitat

Per a l’ocupació de les places, es convocaran prèvia publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana proves selectives que compliran amb els criteris de transparència, igualtat, mèrit i capacitat.

El procediment de selecció serà el de concurs-oposició i comptarà amb una fase d’oposició, de caràcter obligatori i eliminatori, que suposarà el 60% de la nota final. Segons el grup professional al qual s’accedisca, la fase de concurs consistirà en una o dues proves. En el cas de celebrar-se dues proves (en els grups professionals equiparables a les categories A1 i A2 del personal funcionari de l’administració), la primera d’elles serà eliminatòria pel que fa a la segona.

La fase del concurs de mèrit constituirà el restant 40% que compondrà la nota final. D’aquest, el 10% mesurarà mèrits relacionats amb la formació i el 30%, mèrits relacionades amb l’experiència en un lloc similar al que es convoca. Com ha destacat el conseller, “en aquests processos, els temaris seran els mateixos que s’exigeixen als qui es presenten a places per a accedir a la funció pública, els exàmens també seran similars a aquests i els tribunals que avaluaran aquests processos, també”.

En aquest sentit, l’acord subscrit arreplega que aquests òrgans de selecció estaran formats per quatre membres designats per resolució de la subsecretaria de la conselleria a la qual estiga adscrita l’entitat i només un d’ells podrà ser personal al servei de l’entitat convocant, que exercirà de secretari o secretària “amb veu, però sense vot”.

Comparteix

Icona de pantalla completa