Diari La Veu del País Valencià
El València CF haurà de pagar a la Generalitat 23,4 milions per les ajudes rebudes per a comprar accions

El València Club de Futbol haurà de fer front al pagament de 23,4 milions d’euros per a compensar els suposats beneficis de mercat que va obtindre quan la Generalitat governada pel PPCV va avalar la fundació de l’equip perquè poguera rebre un préstec de l’extinta Bancaixa per a comprar accions del club. Així ho ha indicat aquest dijous el tribunal de Luxemburg, qui demana al València Club de Futbol l’ingrés econòmic i ha desestimat la petició de mesures cautelars que va sol·licitar l’equip de la ciutat del Túria.

L’equip de futbol ja va tornar a la Generalitat els més de 70 milions d’euros corresponents al préstec, que ascendia a més de 80 milions amb interessos. No obstant això, la Comissió Europea considera que el club va rebre l’aval amb unes condicions que no eren les del mercat i l’obliga ara a pagar més interessos per a contrarestar els possibles avantatges que va obtindre.

Així doncs, l’Institut Valencià de Finances (IVF) que dirigeix Manuel Illueca, qui ha convocat la premsa aquest dijous per a explicar la nova situació, haurà de reclamar la quantia al València CF després que el tribunal europeu haja informat l’Estat del pagament dels interessos de la multa.

Manuel Illueca ha comunicat aquest dijous que l’IVF està al costat del club. / DIARI LA VEU

Cal recordar que les institucions europees ja van posar la lupa en 2013 sobre altres equips de futbol valencià, com ara l’Elx i l’Hèrcules pel mateix motiu pel qual ara, el València CF, ha de fer efectiu el pagament de més de 23 milions d’euros. A més a més, els dos clubs també van sol·licitar mesures cautelars.

Illueca ha sostingut que els clubs de futbol “són víctimes d’una mala gestió” del passat i que l’IVF es posiciona al costat d’ells per tal de solucionar els problemes, perquè ha considerat que la situació “és injusta”, ha explicat el director general de l’IVF. En aquesta situació es troba també l’Hèrcules.

A més a més, ha recordat que en el cas d’altres equips de futbol, on la Generalitat no ha pogut encara recuperar la inversió econòmica aprovada pel PPCV, es farà el possible per a recuperar-la, com és el cas de l’Elx i, de cap manera, el govern valencià farà cap operació que supose una injecció de capital en clubs de futbol, segons ha sostingut Illueca.

En tot cas, davant la reclamació de la Comissió Europea que ateny al València CF, ha assegurat que l’IVF intervindrà com a interlocutor. Alhora ha recordat que el govern valencià, en aquest assumpte, “no té la paella pel mànec”, sinó que el control el té Europa. Des del l’àrea de finances es traslladaran les propostes de l’Administració als clubs, encara que no ha concretat una data exacta per a indicar al València que faça efectiu el pagament.

Finalment, Illueca ha lamentat que aquesta situació és una conseqüència de la gestió que s’havia fet fins al 2015 de l’IVF i ha recordat que el govern valencià ja ha recuperat els diners i “les butxaques dels valencians no s’han vist afectades”.

La postura del València CF

El València CF ha emés un comunicat en què assegura que els seus serveis jurídics estan a l’espera de rebre l’ordre de fer efectiu el pagament. El club està a l’espera d’un “resultat just i satisfactori” a la situació i asseguren que tant “el Regne d’Espanya com la Generalitat Valenciana han donat suport al València CF”.

L’equip ha traslladat a l’IVF el seu desig que continue donant suport “als esforços del VCF per a gestionar aquesta decisió del Tribunal”. La sentència està subjecta a apel·lació davant el president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el tribunal superior europeu. El València ha anunciat que consideraria fermament presentar una apel·lació judicial contra l’ordre de pagament dels interessos i, paral·lelament, farà tot el possible “per a defensar aquest club de qualsevol decisió negativa en un moment en què l’equip es prepara per a la Champions League”.

Comparteix

Icona de pantalla completa