Marta Rovira anuncia en una carta que marxa "a l'exili" i no acudirà al Suprem

La secretària general d'ERC explica que així "recuperarà la veu política" i diu que és "l'única forma d'alçar-se contra el govern del PP"
23 març 2018 01:00h
Marta Rovira ha decidit seguir el camí de Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Anna Gabriel.

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha anunciat en una carta a què ha tingut accés ACN que no acudirà aquest divendres al Tribunal Suprem i que ha emprés "el camí de l'exili". La republicana deixa així escrita la seua intenció de deixar Catalunya i l'Estat, sense concretar on marxa. Rovira assegura que amb aquest "exili" podrà "recuperar la seva veu política" i diu que és "l'única forma d'alçar-se contra el govern del PP". A més, apel·lant també a la seua condició de mare, comenta que només marxant podrà exercir aquest paper amb la filla. En la carta, per últim, demana que "la rancúnia no s'apoderi" dels independentistes i que no hi haja "ressentiment".

Marta Rovira ha decidit seguir el camí de Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Anna Gabriel. Aquest dijous no va intervindre en el ple d'investidura de Jordi Turull i després anunciava que renunciava a l'acta de diputada. El que molts no s'imaginaven és que havia decidit marxar de Catalunya i de l'Estat per a "exiliar-se" i no es presentaria davant el jutge Pablo Llarena, que l'havia citat al Tribunal Suprem. 

En una carta que ha deixat en un sobre als seus companys d'ERC i que s'ha fet pública aquest divendres, Rovira explica que decideix "emprendre un camí dur, un camí que, malauradament, tants d'altres que ens precedeixen han hagut d'agafar: el camí de l'exili". "No puc amagar la profunda tristor que sento d'allunyar-me de tanta gent que m'estimo, i que m'estimo molt. De tantes lluites compartides durant tants anys amb persones a què els mou un únic objectiu: canviar la societat on viuen. Fer-la més justa. Persones dignes. Deixar de veure els paisatges que m'envolten des de la infantesa, de passejar per les ciutats on he viscut...", escriu.

Rovira assegura sentir "tristor" en prendre la decisió. "Però molt més trist hauria sigut viure silenciada interiorment. Sentir la meva llibertat d'expressió censurada per uns tribunals que intimiden i que apliquen –descaradament– criteris polítics. Cada dia, cada hora, sentia la meva llibertat limitada per amenaces judicials arbitràries. No em sentia lliure. No em reconeixia. Aquestes darreres setmanes he viscut dins d'una presó interna", escriu en la carta, recordant el periple judicial que la instrucció del cas de l'1-O li ha fet passar.

Rovira admet que "l'exili serà un camí dur", però considera que aquesta és "l'única forma de recuperar la veu política". "És l'única forma que tinc d'alçar-me en contra del govern del PP, que persegueix tothom qui està a favor de votar, i que castiga qualsevol que intenta canviar el preestablert i l'establert. Un govern que està disposat a saltar-se l'estat de dret i les llibertats civils per aconseguir els seus fins polítics", assegura la republicana en la carta que ha deixat. 

Per últim, la dirigent d'ERC demana als independentistes que "no deixin que la rancúnia s'apoderi" d'ells. "L'anàlisi d'una realitat antidemocràtica i profundament injusta no ha de donar pas al ressentiment. Contra ningú. Contra res. Només des del respecte i de l'amor cap a tots els ciutadans i totes les opinions bastirem canvis radicals i profunds. Només des del treball conjunt aconseguirem una República per a tots", afirma. A més, citant al president del partit, Oriol Junqueras, els reclama que "siguin forts i es mantinguin units, i que persisteixin". 

Rovira acaba la carta assegurant que marxant se sent capaç d'escriure "amb sinceritat i llibertat". "I és tal com ho podré fer des d'ara com a secretària general d'ERC, un partit que estimo, que ha donat tant al país i que encara ha de donar molt més. Visca la llibertat, la justícia, la igualtat i la fraternitat. Visca una República catalana per a tothom", conclou.

next