Diari La Veu del País Valencià
El Consell col·laborarà en matèria de política lingüística amb Catalunya, el País Basc, Galícia, les illes Balears i Navarra

El Ple del Consell ha aprovat autoritzar l’adhesió de la Generalitat Valenciana al protocol de col·laboració en matèria de política lingüística signat l’any 2007 pels governs autonòmics del País Basc, Catalunya i Galícia i, en 2008, per les illes Balears. Els membres de la Comissió de Seguiment del protocol van aprovar l’admissió de la Generalitat Valenciana i el govern de Navarra el passat 4 d’abril de 2017.

Amb aquesta adhesió es continua amb la trajectòria de col·laboració en matèria de política lingüística amb altres autonomies amb llengua pròpia, amb l’objectiu de treballar junts en la normalització lingüística de les llengües oficials diferents del castellà. L’adhesió suposa la col·laboració dels governs signataris en diferents àmbits, entre els quals es troba l’intercanvi d’informació sobre estudis i recerques i el desenvolupament de drets lingüístics, així com la implantació de plans lingüístics.

Un altre dels aspectes que estableix aquest protocol és la protecció i ús de les llengües oficials en l’Administració de l’Estat i la Unió Europea, i també la promoció de l’adopció, per l’Estat i la Unió Europea, de mesures de difusió i protecció d’aquestes llengües i la col·laboració en aspectes com el disseny curricular, sistemes d’autoaprenentatge, material didàctic i formació del professorat.

Aquest protocol també aborda la promoció d’accions perquè l’Estat promoga el coneixement de les llengües i cultures cooficials, així com l’intercanvi d’informació sobre estratègies de sensibilització, polítiques de subvencions, promoció als mitjans de comunicació i intercanvi d’estratègies per a la difusió internacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa