Diari La Veu del País Valencià
Les famílies monoparentals amb dos fills o més seran considerades de categoria especial

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) el decret que amplia la condició de família monoparental a noves situacions i millora el procediment d’emissió i renovació del títol de família monoparental. El nou decret, que entrarà en vigor en sis mesos, inclou entre les seues millores i novetats la consideració de família monoparental de categoria especial a partir de dos fills i l’ampliació, sense renovació, per estudis dels 21 als 26 anys.

La Conselleria d’Igualtat estima en 1.500.000 euros els beneficis als quals tindran accés les famílies que seran reconegudes amb el nou text i que, en aquestos moments, no tenen aquest dret, ja que el decret actual no les preveu.

Amb aquesta normativa es facilitarà l’accés als beneficis, ja que es millorarà la tramitació. Així, el procediment d’emissió i renovació del títol de família monoparental serà el mateix en els dos casos, com a document oficial expedit per a totes les persones integrants de la unitat familiar. La finalitat del decret és regular els requisits per al reconeixement de la condició de família monoparental o en situació de monoparentalitat i actualitzar les definicions, “adaptant-se a la realitat social actual”.

El text normatiu separa en dos grans grups les unitats familiars. D’una banda, estan les famílies monoparentals en què solament hi ha una persona progenitora, siga d’origen, per mort o desaparició o per pèrdua de la pàtria potestat d’una de les persones progenitores. D’altra, hi ha les unitats familiars amb dues persones progenitores però en què la guarda i custòdia dels fills és exclusiva d’un dels progenitors o un dels progenitors està en situació de dependència, en hospitalització de llarga estada o a la presó. També estaran dins d’aquesta última categoria aquelles famílies monoparentals que tinguen una situació econòmica determinada o en què la progenitora haja sigut víctima de violència masclista per part del progenitor.

L’ampliació de la protecció també es realitza en la consideració de categoria de família especial, que baixa de tres a dos fills. En els casos de diversitat funcional o exclusió social, una família monoparental amb un sol fill ja serà de categoria especial.

Per a la Conselleria d’Igualtat, “les famílies monoparentals són una de les estructures familiars que més s’han estès al llarg dels últims anys i que, alhora, requereixen més suport i protecció per part dels poders públics, a causa de la seua vulnerabilitat, especialment en el cas de les encapçalades per dones, que són la majoria”.

Comparteix

Icona de pantalla completa