Diari La Veu del País Valencià
Europa projecta una partida de 840.000 € per recol·locar aturats del sector tèxtil valencià
RedactaVeu / Comarcàlia / País Valencià

La comissió de Pressupostos de l’Eurocambra ha aprovat una ajuda de 840.000 milions d’euros del Fons d’Adaptació a la Globalització per ajudar a recol·locar 300 treballadors acomiadats del sector tèxtil al País Valencià. Amb aquesta ajuda es pretén assistir extreballadors de 198 pimes valencianes, però la proposta ha de ser encara aprovada pel ple de l’Eurocambra i els Governs dels 28.

L’import total del programa de recol·locació ascendeix a 1,6 milions d’euros, dels quals la UE facilitarà la meitat. L’ajuda servirà per a finançar mesures d’assessorament i orientació individuals, avaluació de les capacitats i recol·locació, formació general i reciclatge, formació professional individual, foment per emprendre i suport al mateix, incentius per a la recol·locació, un subsidi per a la cerca d’ocupació i una contribució a les despeses de desplaçament.

L’Estat espanyol va sol·licitar l’ajuda arran dels acomiadaments de 560 treballadors de 198 xicotetes i mitjanes empreses del sector tèxtil al País Valencià. Aquests acomiadaments es van ocasionar per la competència dels productes tèxtils fabricats en altres llocs del món, agreujat per la crisi econòmica, segons el diagnòstic de Brussel·les.

Xina domina cada vegada més el mercat mundial dels productes tèxtils, mentre que altres països d’Extrem Orient segueixen augmentant la seua producció. Durant el període 2004-2012, la balança comercial de la UE en el sector tèxtil s’ha deteriorat substancialment. En eixe període, les importacions de productes tèxtils en la UE van augmentar un 17%, mentre que les exportacions de la UE a la resta del món van disminuir un 3%. Es va passar d’un superàvit de 1.107 milions en 2004 a un dèficit de 3.067 milions en 2012.

A més, mentre que les exportacions mundials de la UE de productes tèxtils van disminuir del 10 al 8% en el període 2000-2011, la quota de les exportacions mundials de Xina de productes tèxtils va passar en aquest mateix període del 10 al 32%. En el cas de l’Estat espanyol, els acomiadaments relacionats amb la reestructuració de la indústria tèxtil s’han vist agreujats per l’efecte negatiu general de la crisi econòmica en l’ocupació.

La taxa de desocupació al País Valencià ha augmentat ràpidament, passant del 9,6% en el primer trimestre de 2008 al 29,19% en el mateix trimestre de 2013. L’any passat, la Comissió va proposar també mobilitzar els recursos del Fons d’Adaptació a la Globalització per a ajudar a treballadors acomiadats del sector de la fabricació de materials per a la construcció al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa