Diari La Veu del País Valencià
Les escoles infantils municipal de València tindran un cost mensual de 34 euros el pròxim curs

L’Ajuntament de València ha anunciat l’abaratiment de les tarifes de les escoles infantils municipals. D’aquesta manera, les tres que compten amb gestió municipal directa tindran ara un cost de matrícula de 27,36 euros i deu mensualitats de 34,16 euros. Des de la Regidoria d’Educació s’ha explicat que “s’ha aconseguit una millora en les condicions per a les famílies, que pagaran menys diners, ja que no s’inclou l’import del menjador en el cànon general”. A més, també es beneficien les empreses amb els nous canvis, donat que es baixa el cànon d’accés a la licitació.

“La nostra vocació és estendre el model de gestió directa amb preus assequibles en la xarxa d’escoles infantils”, ha dit la regidora d’Educació, Maria Oliver. D’aquesta manera, seran “més econòmiques que les de gestió indirecta o les privades”, ha declarat l’edil.

Les quanties del cànon que han de pagar les adjudicatàries de les noves concessions s’han replantejat atenent criteris objectius com, per exemple, el nombre d’aules autoritzades de les escoles infantils, el nivell d’ocupació actual (ràtio), la infraestructura i dotació del centre i la zona o barri d’ubicació de l’escola infantil, a més de la situació econòmica d’aquestes empreses concessionàries, detalla el consistori a través d’un comunicat.

“Aquesta iniciativa –recalquen– és fruit de l’acord constituent del Govern de la Nau, que arreplega el compromís per una educació gratuïta a partir dels 0 anys, així com l’establiment d’una xarxa pública d’escoles infantils”.

Maria Oliver ha asseverat que “com a Ciutat Educadora, per a nosaltres sempre ha sigut una prioritat facilitar l’accés en l’educació infantil al major nombre de menors, també com una forma d’atorgar valor i repartir les cures, una de les principals reclamacions del moviment feminista”. En aquest sentit, des de la Regidoria d’Educació s’han realitzat alguns canvis respecte a les condicions dels plecs d’accés a les escoles infantils.

“Els canvis en els plecs són per a disminuir el cost de matriculació per a les famílies. En traure la concessió del servei de menjador i no incloure-ho en el cànon, s’abarateix el preu que les concessionàries cobren per cada alumne”, ha declarat Maria Oliver. En les anteriors condicions dels plecs de les escoles infantils no es permetia a les empreses efectuar cobrament a les famílies pel servei de menjador. A més, s’especificava que era una despesa que estava pagada per les empreses i s’oferia com un servei ‘gratuït’ per a les famílies.

Al llarg d’aquestos anys de concessió, s’ha observat que “aquest sistema no és rendible”. Segons Oliver, “moltes famílies no desitgen deixar els seus fills i filles en el menjador i han reclamat que se’ls reduïsca la tarifa escolar”, la qual cosa no era possible, ja que les clàusules dels plecs no ho permetien. Una situació que, com ha dit la regidora, “ha sigut causa permanent de confusió i conflicte”.

A més, “les empreses, per a compensar el cost que genera el manteniment del menjador, han estat aplicant tarifes escolars molt elevades en les escoles municipals, la qual cosa ha generat una fugida important d’alumnat a altres escoles privades de la zona amb tarifes més competitives”.

Ràtio

Una altra conseqüència ha sigut la baixada de ràtio escolar, que afecta, per aquestes causes, 6 de les 9 escoles infantils municipals de gestió indirecta, que mantenen menys del 70% d’ocupació real. Tres d’elles estan per baix del 50% d’ocupació.

A més, s’han efectuat diversos estudis econòmics, en els quals s’ha conclòs que en la majoria de les escoles s’ha produït una reducció del cànon municipal. “Aquesta significativa baixada de les tarifes escolars afavorirà la matrícula en les escoles municipals i donarà un servei que es diferencie de l’oferta privada, més concordant amb el plantejament d’escola pública que es vol defensar”, ha dit Oliver.

Comparteix

Icona de pantalla completa