Diari La Veu del País Valencià
Llarena envia a la presó els exconsellers catalans Turull, Romeva, Rull, Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell

El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llanera, ha decretat presó incondicional per als exconsellers catalans Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i per a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. El jutge ha estimat la petició de la Fiscalia i de l’acusació popular exercida pel partit ultra VOX i els ha enviat a presó a causa del risc de reiteració del delicte de rebel·lió pel qual estan encausats i perquè considera que existeix un alt risc de fugida. Tots cinc han comparegut aquest divendres al tribunal després que el jutge els citara per a revisar la seua situació judicial. La fins hui també diputada Marta Rovira ha optat per no comparéixer i ha anunciat a través d’una carta que opta per marxar a l’estranger.

Aquest mateix divendres, Llarena els ha processat per rebel·lió i malversació (excepte Forcadell, que solament ho ha estat per rebel·lió). Amb la decisió del jutge instructor, ja són nou els empresonats per la causa del procés.

Tots cinc estaven citats a les 10.30 hores a una vista per a revisar les mesures cautelars, un cop el jutge ja els ha processat per rebel·lió. Finalment, i després d’un recés, ha comunicat la decisió a les parts aquesta vesprada. El magistrat s’ha alineat amb la Fiscalia i VOX i ha decidit que es donen elements suficients per a decretar la seua entrada a la presó.

Tots ells ja havien passat per la presó (en el cas de Forcadell, només una nit). Els consellers destituïts Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull van ingressar a la presó el 2 de novembre per ordre de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela.

Posteriorment, quan la causa va passar a mans del Suprem, el jutge instructor Pablo Llarena els va citar a declarar (4 de desembre) i va decretar llibertat sota fiança de 100.000 euros per a tots quatre (i va mantenir empresonats Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart).

A banda dels consellers destituïts, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, també va passar la nit del 9 de novembre a la presó d’Alcalà-Meco mentre reunia els diners de la fiança imposada, en aquest cas, pel mateix jutge Llarena (150.000 euros).

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va ser la darrera a declarar al Suprem. Ho va fer el 19 de febrer i el jutge li va imposar una fiança de 60.000 euros i l’obligació de comparéixer cada quinze dies al jutjat. Aquest divendres, però, ha decidit no comparéixer i ha comunicat a través d’una carta que marxava a l’estranger.

Comparteix

Icona de pantalla completa