Diari La Veu del País Valencià
Sis autonomies s’uneixen a la reivindicació valenciana de compensació del deute per infrafinançament

Sis autonomies han donat suport a la reivindicació del País Valencià que assenyala la necessitat d’una compensació del deute generat per l’infrafinançament, tant del derivat de la insuficient dotació del model de finançament per a donar cobertura als serveis públics fonamentals del conjunt de les comunitats autònomes com del deute que han patit algunes autonomies, entre elles la valenciana, per l’infrafinançament relatiu en el repartiment de recursos.

El representant de la Generalitat en el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació (CTPA) del Sistema de Finançament, José Antonio Pérez, va traslladar aquesta reclamació dimecres passat, en l’última reunió del CTPA, després de defensar que la reforma del model de finançament ha d’anar acompanyada d’una solució al problema del deute acumulat per l’infrafinançament de les comunitats, amb la finalitat de garantir la viabilitat i sostenibilitat de les hisendes autonòmiques.

Així, la posició del País Valencià és assumida, en total, per sis comunitats autònomes i compta, a més, amb la coneguda coincidència en aquest sentit de Catalunya, que no ha participat en les reunions. En la reunió del Comité, altres 6 autonomies es van mostrar favorables a la reestructuració del deute autonòmic i dos es van pronunciar per una solució mixta.

El País Valencià considera que, per a la resta del deute que no siga compensat a cada comunitat autònoma, caldria plantejar reestructuracions. No obstant això, la compensació prèvia del deute generat per l’infrafinançament és una mesura necessària per a evitar pegats o solucions en fals al problema financer de les comunitats.

José Antonio Pérez ha explicat que únicament amb la modificació del model de finançament no s’acabarà amb el problema, i que sense propiciar una solució al llast del deute heretat, que és responsabilitat d’un model injust, no es garantirà una solució de futur. La càrrega del deute que suporten les autonomies amenaçarà la viabilitat financera de les comunitats a partir del moment en què els tipus d’interés es normalitzen, dificultarà la cobertura present i futura dels serveis públics fonamentals i afectarà les perspectives de creixement futur dels territoris.

En la reunió del Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Sistema de Finançament, la representant de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va advocar també perquè la reforma del model de finançament aborde una solució al problema del deute acumulat per les autonomies, que permeta donar viabilitat a l’aplicació d’instruments eficaços d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera en el subsector públic regional.

El govern torna a retardar un mes la presentació del model

Durant la reunió, els representants del Ministeri d’Hisenda van apuntar que al llarg del mes d’abril lliuraran el seu informe sobre els assumptes tractats en el Comité entorn de la reforma del model. A partir de llavors, es donarà un termini perquè les autonomies fixen posicions respecte a l’informe i a mitjan maig hi haurà una altra reunió.

En aquest sentit, el Consell lamenta que el govern espanyol allargue ara altres cinc setmanes la presentació de la proposta de nou model, després d’haver disposat de cinc mesos per a elaborar-la des que, en novembre, les autonomies van comunicar la seua avaluació de l’anterior model i els criteris que hauria de seguir l’elaboració del nou.

Per a l’executiu valencià, el retard resulta incomprensible i recorda que les autonomies van ser capaces de presentar els seus criteris per escrit i les seues propostes en tres setmanes, ja que el 4 de novembre es va constituir el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Sistema de Finançament i el dia 24 d’aquell mateix mes acabava el termini perquè els territoris presentaren les seues propostes.

Segons el parer del Consell, en el transcurs de les reunions del Comité Tècnic s’han evidenciat consensos en temes bàsics per a la reforma del sistema de finançament com la suficiència, la coresponsabilitat fiscal o l’equitat i estructura del model, mentre que les discrepàncies són menors.

Per açò, per al govern valencià, resulta difícilment justificable la tardança del govern estatal a l’hora de presentar la seua proposta del nou model, que porta ja camí dels cinc anys de vigència prorrogada des del 31 de desembre de 2013, quan van concloure els cinc anys previstos, la qual cosa crea un greu perjudici per als valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa