Diari La Veu del País Valencià
Vila-real recorda els 125 anys de l’arribada de la Panderola amb un mes d’activitats
RedactaVeu / Vial-real

Vila-real commemorarà durant el mes de març els 125 anys de l’arribada de la Panderola a la ciutat. Per a això, la Regidoria de Turisme ha programat una sèrie d’activitats que tindran el record de l’històric tramvia a vapor com a protagonista i que començaren aquest divendres amb el descobriment d’una placa en l’antiga estacioneta del tramvia, en la plaça que porta el seu nom, i la inauguració de l’exposició ‘La Panderola, 125è aniversari de l’arribada del tramvia a Vila-real’. La mostra, organitzada per la Federació d’Amics del Ferrocarril de la Comunitat Valenciana, estarà oberta fins al 31 de març en la Fundació Caixa Rural i inclou la instal·lació a la plaça de la Vila d’un vagó restaurat del mític tren comarcal.

L’exposició podrà visitar-se de dilluns a divendres, de 17.30 a 20 hores, i els dissabtes 15 i 29 de març, de 17.30 a 20 hores. En la mostra, s’exhibeixen fotografies, mapes o reproduccions a escala, entre altres materials, que donen compte de la importància que va tenir el tramvia a vapor en el desenvolupament econòmic i social de la comarca i en particular de Vila-real, a través d’imatges que els mateixos veïns han remès al concurs promogut per Turisme, que lliurarà també el divendres els seus premis.

Els actes commemoratius es completen amb una conferència a càrrec del president de la FAF-CV, Joan Peris (dijous 13, 19 hores), o la presentació del llibre La Panderola, patrimoni de la Plana. 125 anys configurant el paisatge, de Raül Pons i Javier Soriano i editat per l’Ajuntament de Vila-real, la Universitat de València i la Universitat Jaume I, en el qual es recorre la història del tramvia a vapor de la Plana amb especial incidència en la seua vinculació amb Vila-real.

“Allò que pretenem amb aquest mes dedicat a la Panderola és posar en valor una part de la nostra història, homenatjar la memòria d’un tramvia que forma part del nostre patrimoni cultural i de l’imaginari col·lectiu de tota una comarca, a la qual sens dubte devem bona part del nostre desenvolupament”, valora el regidor de Turisme, Emilio M. Obiol. Els actes en commemoració del 125è aniversari de l’arribada de la Panderola compten també amb la col·laboració de la Diputació, la Fundació Caixa-Castelló, la Fundació Caixa Rural, FAF-CV, l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Castelló i l’associació El Bressol.

Comparteix

Icona de pantalla completa