Diari La Veu del País Valencià
Manifestacions i aldarulls arreu de Catalunya per la detenció de Puigdemont a Alemanya

Més de 55.000 persones han protestat aquest diumenge de vesprada pel centre de Barcelona per a demanar a Alemanya i Europa que no entreguen Carles Puigdemont a la justícia espanyola. La protesta, que també ha reclamat la llibertat dels presos polítics, ha començat poc abans de les cinc de la vesprada a Canaletes i ha avançat cap a la seu de la Comissió Europea de Barcelona, al passeig de Gràcia, per a acabar al consolat alemany, situat a les Torres Mapfre.

Els manifestants han fet crides a la vaga general i han corejat lemes com “Puigdemont el nostre president” o “Aquesta Europa és una vergonya”. A més, molts han lluït fotografies de l’expresident. La protesta ha estat encapçalada per una pancarta on es podia llegir ‘Llibertat presos polítics’.

Càrregues policials i desenes de ferits

Els moments de més tensió s’han viscut a les proximitats de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Allà, els Mossos d’Esquadra han detingut deu persones durant la concentració de protesta davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona. En aquest punt, els manifestants han llançat ous i altres objectes al cordó policial i els agents han carregat en diverses ocasions contra els concentrats a colps de porra.

Càrrega policial prop de la delegació del govern espanyol a Barcelona. / ACN

Segons ha informat el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), en total, els sanitaris han realitzat 92 atencions a Barcelona, principalment per contusions. Totes han estat de caràcter lleu excepte una d’una ferit menys greu. A Barcelona, entre els ferits lleus hi ha una vintena de mossos d’esquadra.

El SEM ha atés, a més, almenys, set persones a Lleida i una a Tarragona. A Lleida, la protesta convocada pels Comités de Defensa de la República (CDR) davant la subdelegació del govern espanyol també s’ha traduït en moments de tensió entre manifestants i policia, que ha carregat diverses vegades per a evitar que la gent arribara fins a les portes de l’edifici. Fins i tot, els agents han disparat salves per a dispersar els protestants. A Tarragona, centenars de manifestants han tallat durant algunes hores la N-340 al seu pas per la localitat.

Talls de carreteres

Els milers de persones que van tallar des de poc després de les huit de la vesprada l’autopista AP-7 a l’accés oest a Girona van ser desallotjades pels mossos d’esquadra passada l’una de la matinada d’aquest dilluns. Els manifestants van arribar, majoritàriament, a peu des de la concentració de davant de la subdelegació del govern espanyol a crits de “llibertat”, “Puigdemont president” o “sense desobediència no hi ha independència”. Els assistents es van congregar a banda i banda de la via amb pancartes i banderes independentistes, tot i que quan hi van accedir no hi havia vehicles perquè els accessos a l’autopista estaven tallats a nord i sud.

Milers de persones han tallat l’AP-7 a Girona. / ACN

El tall de l’AP-7 a Girona no va ser l’únic registrat aquest diumenge. També les carreteres C-16 i la C-25 van estar tallades a l’alçada de Sallent durant més de quatre hores a iniciativa dels CDR.

Aquest dilluns al matí els talls de carreteres han tornat. Ha sigut a l’A-2, on unes 150 persones tallen la via entre Alcarràs i Soses, al Segrià, en direcció Barcelona. Han col·locat neumàtics a la calçada i pancartes a favor de la república i per la llibertat dels presos polítics. Les retencions s’acumulen des de les 7.30h, quan s’ha iniciat el tall, i els vehicles procedents de Saragossa es desvien per l’N-II, a l’altura del quilòmetre 446.

Comparteix

Icona de pantalla completa