Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià tanca 2017 amb un dèficit acumulat del 0,73%

El País Valencià va acabar 2017 amb un dèficit acumulat del 0,73%. El límit per a les autonomies estava situat en un 0,7%; per tant, el territori valencià no ha complit l’objectiu marcat per l’estat espanyol. Així es desprén de les dades fetes públiques aquest dilluns pel Ministeri d’Hisenda, que xifren el deute en 796 milions d’euros respecte al PIB.

Encara que no s’ha complit l’objectiu, sí que hi ha hagut una reducció important del dèficit respecte a l’any 2016. En aquell moment, el deute se situava en l’1,5% (1.571 milions d’euros). El País Valencià és l’autonomia que més va reduir el dèficit en 2017, “malgrat el sistema injust i discriminatori que pateixen els valencians i la passivitat del govern central i sense la necessitat de dur a terme retallades”, tal com ha manifestat aquest dilluns el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

El titular d’Hisenda ha subratllat que “és un fet constatable que la Comunitat Valenciana hauria complit amb escreix l’objectiu de dèficit si el president del Govern haguera respectat la promesa per escrit que va fer al gener de l’any passat als presidents autonòmics que en 2017 hi hauria un nou sistema de finançament just que posara fi a l’actual, caducat des de gener de 2014”. D’aquesta manera, el conseller considera que “l’únic incomplidor ha sigut el govern central”.

Del conjunt de les autonomies, onze han complit l’objectiu de dèficit i només quatre van tancar l’any amb superàvit: el País Basc, Navarra, les illes Canàries i les illes Balears. D’altra banda, l’estat espanyol ha complit l’objectiu, que se situava en el 3,11%. Així, Espanya ha tancat 2017 amb un dèficit del 3,07%, que equival a 35.758 milions d’euros respecte del PIB. Segons el Ministeri, es tracta de la xifra més baixa en deu anys.

En l’últim any, el dèficit públic del conjunt de les Administracions ha baixat 1,22 punts, la qual cosa suposa una reducció de més del 25%. Aquestes xifres responen a una millora dels ingressos de 19.467 milions d’euros (un 4,6%) en l’últim any enfront d’un increment de la despesa de 5.300 milions (un 1,1%).

Comparteix

Icona de pantalla completa