Diari La Veu del País Valencià
Tejerina defensa la tala d’arbres per a combatre la plaga de ‘Xylella fastidiosa’

La ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha defensat aquest dilluns a Alacant la tala dels exemplars d’ametlers afectats per Xylella fastidiosa, que a la demarcació es concentra a les comarques de la Marina Baixa i la Marina Alta. “Si no perseguim l’eradicació, el conjunt del sector agrari podria trobar-se en una situació no desitjable”, ha advertit.

A preguntes dels assistents a l’esmorzar-col·loqui ‘Polítiques d’aigua i canvi climàtic: Una oportunitat per al futur’, organitzat a Alacant per Bankia, la Universitat d’Alacant i el diari Información, la ministra ha expressat el seu suport a les mesures dràstiques contra la malaltia.

La ministra ha exposat la necessitat de “ser prudents”, ja que “sense sanitat vegetal no hi ha exportacions” i ha apuntat que donen suport a les actuacions al País Valencià perquè el pla de contingència es va aprovar per totes les comunitats autònomes.

Tejerina ha recordat que aquest pla “persegueix l’eradicació” i ha remarcat que es tracta d’una malaltia que “se centra en els ametlers” a Alacant, però que “pot afectar” també cítrics i vinyes. La ministra ha indicat que es tracta d’un debat “dur” i que cal sol·licitar el suport dels agricultors.

En gener, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va demanar “un missatge clar per part del Ministeri sobre la importància crucial de les mesures d’eradicació com a solució d’emergència i sobre el compliment estricte de la normativa”.

El Consell va posar l’experiència del País Valencià a la disposició del Ministeri per al grup de treball de la Comissió Europea, ja que “la cooperació és, sens dubte, una de les claus que podria aportar solucions al sector i frenar la malaltia”, segons va indicar la Generalitat en un comunicat. A més, la conselleria va oferir la seua col·laboració a la Unió Europea, a través del Ministeri, per a fer un “front comú” i lluitar contra Xylella fastidiosa.

Aquest dimarts, des del compte de Twitter de la Conselleria d’Agricultura han assegurat que “el suport de la ministra a les actuacions contra Xylella indica que la Generalitat està aplicant correctament el pla de contingència per a protegir el sector agrari”.

Comparteix

Icona de pantalla completa