Diari La Veu del País Valencià
Els apartaments turístics superen les places hoteleres a la ciutat de València

La ciutat de València disposa de més apartaments turístics que de places d’hotels. Aquesta situació comporta malestar social i problemes veïnals que acaben derivant en turismefòbia. Així ho han explicat els dirigents d’Hosbec aquest dimarts a València durant la presentació de l’HosbecValencia, la delegació de la patronal a la capital, on han advertit que “tots els esforços seran pocs” per a lluitar contra els apartaments turístics il·legals.

La secretària general d’Hosbec, Nuria Montes, junt amb el president de la patronal, Antonio Mayor, i els responsables en la ciutat de l’associació, Alberto Galloso i Carolina Satorre, han explicat que Hosbec no està en contra dels habitatges turístics sempre i quan estiguen reglats, però ha denunciat que molts d’ells no estan regularitzarts, no paguen impostos ni compleixen les mesures de seguretat exigides als establiments hotelers.

Montes ha explicat que s’estan “hotelitzant” habitatges i on abans havia de residir una persona ara hi ha un “hotel encobert”. En aquest sentit ha denunciat que l’oferta il·legal “està fent molt de mal” al sector hoteler i també als barris i ciutats. La patronal té previst presentar un informe on s’apunta que “el 80% dels casos de lloguer il·legal són de tipus professional”, és a dir, que no és una activitat “residual per a completar ingressos com intenten fer veure aquestes plataformes; és pur negoci”. Segons Montes, més del 50% dels usuaris que ofereixen habitacions o habitatges turístics de lloguer ho fan amb més d’una propietat.

“L’explosió d’allotjament il·legal ha coincidit amb una època d’expansió del sector turístic” i segons Montes aquest és el motiu pel qual encara no s’estan fent pal·lesos els seus efectes perniciosos. No obstant això, ha augurat que “el dia que les coses no vagen tan bé veurem realment les orelles al llop i tots els esforços seran pocs per a intentar controlar aquest tipus d’activitat il·legal que consumeix molts recursos i no aporta quasi res, per exemple, a una ciutat com València”.

Hosbec ha cridat administracions, patronal i tots els afectats per aquest negoci il·legal a treballar units i ha celebrat que “és la primera vegada que l’administració autonòmica ha fet els seus deures en les seues competències”. En aquest sentit, la patronal ha destacat que la Generalitat ha elevat les sancions per als apartaments que es comercialitzen sense tindre l’autorització vigent i ha implicat els portals d’Internet perquè ajuden perquè només es comercialitzen habitatges legals. En canvi, ha recriminat que l’administració estatal i tributària encara no han fet tot el que caldria.

Com a solució al problema del lloguer il·legal, Hosbec ha instat l’administració a establir zones on estiga prohibit llogar vivendes i a definir quin tipus de ciutat volen: “Una en què en cada edifici puga existir un hotel encobert o una ciutat ordenada on no hi haja distorsions perquè la gent que ve a treballar trobe un habitatge digne per a llogar i que no s’incrementen de manera artificial els preus”.

Per al president d’Hosbec, Antonio Mayor, els apartaments il·legals són un “tsunami” que arriba a “barris residencials normals i crea problemes”. Com a exemple ha posat la turismefòbia, “que ve del turista endinsat en edificis residencials normals. Ací ve el xoc entre turistes i residents”. En la mateixa línia, Alberto Galloso ha subratllat que “la turismefòbia no és hotelera, és d’apartaments il·legals” i ha lamentat que l’administració de vegades posa “tots en el mateix sac”.

Comparteix

Icona de pantalla completa