Diari La Veu del País Valencià
Oltra no veu censurable la crema de fotos del rei a València i Puig creu que solament es poden cremar les Falles

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat aquest dimarts que la crema de fotos del rei i de polítics de dilluns durant la concentració per l’alliberament dels presos polítics celebrada a València “no és el camí” perquè “sempre és censurable que es creme qualsevol cosa excepte les Falles”. Per altra part, la vicepresidenta Mónica Oltra ha considerat sobre el mateix assumpte que no ho veu censurable perquè el mateix Tribunal Europeu de Drets Humans considera que aquestes actuacions formen part de la llibertat d’expressió.

Puig i Oltra, després de presentar el Pacte per l’Atenció Integral de les Persones amb Problemes de Salut Mental, s’han referit així a la crema de fotografies del rei, entre uns altres, en una concentració celebrada dilluns enfront de la delegació de govern a València (fotogaleria) per a demanar la “llibertat dels presos polítics”, després de la decisió d’ingrés a la presó per a Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha assenyalat que la crema de fotografies “no és el camí”. “Per descomptat jo no puc estar d’acord”, ha recalcat. Així, ha explicat que “respecta la llibertat d’expressió” però que “aquesta llibertat ha d’estar basada sempre en el respecte a les persones i a les idees de cadascun”. “Jo, per descomptat, no em sent en absolut concernit per actuacions d’aquest tipus”, ha subratllat.

Per contra, Oltra ha mantingut: “Que a mi em semble censurable o no, és irrellevant. Si al Tribunal Europeu no li sembla censurable i si no li ho sembla al màxim tribunal que té la Unió Europea en drets humans, doncs a mi tampoc”. En eixe sentit, ha recordat que aquest Tribunal “fa escassos dies va dictar una sentència en la qual fallava que cremar fotos de la Prefectura d’Estat o de polítics forma part de la llibertat d’expressió”, ha explicat.

Dret a concentrar-se

D’altra banda, ha assenyalat que la participació de membres de la coalició Compromís en aquesta concentració s’ha de plantejar “en termes democràtics” perquè “el dret de cada persona a acudir a una concentració és l’expressió que ens fa ser una societat democràtiques”. “Sense aquesta lliure expressió, no hi ha societats democràtiques”, ha constatat.

Així, ha recalcat que les persones que acudeixen a una concentració per a sol·licitar la llibertat de polítics que estan a la presó de manera provisional “forma part de la democràcia i dels drets fonamentals de les persones a acudir”. Per açò, ha qüestionat que “genere polèmica que algú expresse lliurement la seua opinió en el marc d’un Estat democràtic”. A més, ha recalcat que hi ha “moltes veus” en l’àmbit constitucional i penalista “de prestigi” que estan qüestionant que la figura de la presó provisional en aquest cas siga “la més adequada”. Per tant, ha argumentat, dins d’aquest marc en el qual tothom s’expressa lliurement i els penalistes de més prestigi s’estan manifestant en aquest sentit “no sé per què alguns que formen part de Compromís no poden expressar-se en aquests mateix termes de llibertat”.

Oltra ha insistit que “el que fa falta” per a resoldre el conflicte català és “solucionar un problema polític”. “El quid de la qüestió no és qui va o no a una manifestació a la qual té dret anar per l’article 21 de la Constitució sinó que ací hi ha un problema polític que el govern del senyor M. Rajoy no sap ni vol solucionar”, ha evidenciat. “El problema és un govern que ha fet desistiment de funcions”, ha lamentat.

De fet, ha retret a Rajoy que estiga deixant solucionar les coses als jutges quan “els jutges no poden solucionar problemes polítics”. “Els problemes polítics els ha de solucionar en l’àmbit de la democràcia, del diàleg i de la política”, ha postil·lat. Sobre aquest tema, ha exposat que al govern de Rajoy “li convé seguir avivant les flames en comptes d’aplacar els ànims i arribar a una solució dialogada d’un conflicte que és real i que no s’acabarà amb ell solament amb la via judicial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa