Diari La Veu del País Valencià
Esquerra Republicana registra una nova petició a les Corts per a debatre sobre el 155 i els empresonaments

El president d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Josep Barberà, va registrar aquest dilluns una petició a la Mesa de les Corts Valencianes per a promoure un debat i emetre una condemna o posició clara sobre les conseqüències de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Segons ha informat ERPV, es tracta de la segona vegada que la formació sol·licita un pronunciament després que el passat 3 de novembre tinguera lloc l’empresonament del vicepresident destituït Oriol Junqueras i els set consellers del govern català. Els republicans lamenten que en aquella ocasió van obtindre “la callada per resposta, amb l’escrit protocol·lari que ens feia saber que havien tramés la petició a la Mesa”.

Al respecte, assenyalen que l’actitud dels representants institucionals de la ciutadania valenciana “ha estat, com des del primer dia, la d’una equidistància difícil de mantindre i justificar, la de posar-se de perfil davant l’atac més greu a l’estat de dret de les darreres dècades”. ERPV considera que els darrers esdeveniments, amb l’empresonament dels dirigents independentistes i la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, fan insistir en la petició i obrir la proposta a qualsevol associació o entitat que vulga afegir-se.

“Cada dia hi ha més valencianes i valencians que alcen la veu contra l’abús policial, polític i judicial que s’està cometent amb el poble català. Veiem com les xarxes s’indignen amb gent que veu una societat germana a la nostra privada del dret de reunió i d’expressió, colpejada per manifestar-se pacíficament i cívica als carrers demanant que alliberen els seus representants polítics triats a les urnes”, assenyalen.

ERPV manifesta el seu suport a qualsevol iniciativa al carrer, però considera que “cal fer un pas més enllà” i que “aquells que representen el poble valencià donen una resposta que estiga a l’altura del poble al qual representen”.

L’escrit remés a la Mesa de les Corts remarca que el poble valencià també pateix el 155 en la mesura que el govern espanyol “impedeix i torpedina qualsevol iniciativa que supose un avanç en l’autogovern com puguen ser les lleis de plurilingüisme, de pobresa energètica o la de la funció social de l’habitatge entre d’altres”.

“Ja no es pot assumir que algú es pose de perfil davant les agressions més greus que ha patit la democràcia des del franquisme. Enfront de l’atac de l’Estat no podem romandre de perfil, ja no”, assenyala el president d’ERPV, Josep Barberà.

En aquest sentit, la formació convida tot el teixit associatiu valencià a sumar-se a la sol·licitud a les Corts Valencianes perquè es debata la posició del màxim òrgan representatiu de la societat valenciana. ERPV remarca que “no es pot comprendre que el parlament europeu, o els de països com el Canadà o Irlanda hagen pres postura i ací, en el país més proper geogràficament i política aquells i aquelles que ens representen vulguen aparentar que no tenen opinió”.

Aquest mateix dilluns el secretari d’organització d’ERPV, Francesc Sanxis, ha participat en la reunió d’entitats que s’ha celebrat a l’Espai Basset, on ha oferit als presents, entre d’altres Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana o la Plataforma pel Dret a Decidir, la possibilitat de sumar-se a la proposta. “És temps de sumar en defensa de la democràcia”, ha dit Sanxis.

Comparteix

Icona de pantalla completa