Diari La Veu del País Valencià
Sant Miquel dels Reis obri en vacances per a mostrar els tresors del monestir

El monestir de Sant Miquel dels Reis ha programat visites culturals per als dies festius de Setmana Santa, de divendres a diumenge. Són visites gratuïtes que no requereixen cita prèvia i que es distribueixen en dos torns: de 12 a 13 hores i de 13 a 14 hores. El Dilluns de Pasqua romandrà tancat.

Així, un guia professional explicarà la història de l’edifici i les particularitats arquitectòniques d’aquest monument, que va començar a construir-se en el segle XIV sobre l’antiga alqueria musulmana de Rascanya. És en el segle XVI, amb els virreis de València, Germana de Foix i el duc de Calàbria, Ferran d’Aragó, quan es construeix el monestir que ha arribat fins a l’actualitat.

El monestir de Sant Miquel dels Reis ha tingut diversos usos, com a magatzem, fàbrica d’abonaments, escola i presó per a presos polítics. Des de l’any 2000, i després d’una rehabilitació profunda, és la seu de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, centre bibliogràfic del País Valencià.

El recorregut de la visita cultural inclou el claustre sud del monestir, l’església de Sant Miquel, la cripta on es guarden les restes dels virreis, l’escala claustral i la zona arqueològica del costat nord del monestir.

És una visita adaptada a les famílies amb xiquets, en la qual es plantegen enigmes com ara trobar els quatre lleons que s’amaguen a l’església de Sant Miquel, identificar la bola de pedra que remata el claustre sud del monestir i que un raig va esquerdar un dia de forta tempesta, així com localitzar la data pintada en un fris de l’escala claustral, que correspon a l’any de construcció del monestir per part del duc de Calàbria (1546).

Els germans Guerricabeitia contra els totalitarismes

Romandran també obertes dues exposicions que es podran visitar aquestos dies: ‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’ i ‘Créixer llegint’.

En la mostra dels germans Guerricabeitia s’exposa la seua tasca cultural i de resistència als totalitarismes del segle XX. Els germans, José i Jesús, van denunciar la vulneració dels drets humans i van despertar la consciència social en un país i un món tenallat pels extrems ideològics.

En l’exposició s’exhibeixen les publicacions i els llibres de l’editorial Ruedo Ibérico, fundada per José, el continguts dels quals arribaven a Espanya de manera clandestina. I, també, una quarantena de quadres de la col·lecció de Jesús Guerricabeitia, entre els quals destaquen obres de realisme social de Genovés, Monjalés, Vostell, Martín Caballero, José Ortega, cartells de Josep Renau i serigrafies de Francecs Jarque, entre altres.

L’exposició ‘Créixer llegint’ mostra cartilles infantils, sil·labaris, abecedaris, contes il·lustrats, auques, cromos i fitxes educatives que des del segle XVIII han servit per a ensenyar a llegir.

Comparteix

Icona de pantalla completa