Diari La Veu del País Valencià
El jutge d’Edimburg deixa Clara Ponsatí en llibertat amb mesures cautelars

La consellera Clara Ponsatí, cessada pel govern espanyol, ha estat posada en llibertat amb mesures cautelars aquest dimecres a primera hora de la vesprada després de declarar davant d’un jutge a Edimburg per l’euroordre de detenció emesa pel magistrat del Suprem Pablo Llarena.

Segons ha confirmat un portaveu de la Fiscalia d’Escòcia, Ponsatí s’ha oposat a la seua extradició i “ha estat posada en llibertat sota fiança mentre el cas continua fins al 12 d’abril”, quan està previst que puga fer-se la pròxima vista. Amb tot, han matisat fonts de la Fiscalia, aquest dia no té per què declarar necessàriament Ponsatí.

Des del ministeri públic han explicat que a Escòcia la “fiança” entesa com a cautelars no implica necessàriament una quantitat de diners, sinó que es poden incloure mesures com, per exemple, la retirada del passaport. “Mentre els procediments per una extradició segueixin funcionant, seria inapropiat fer cap altre comentari en aquests moments”, han assegurat.

Al matí, Ponsatí s’ha entregat de forma voluntària a una comissaria, tal com ja havia anunciat el seu advocat, Aamer Anwar. L’exconsellera ha arribat a la comissaria de St Leornards, a Edimburg, passats uns minuts de les 10.30h. Ponsatí ha passat a disposició judicial aquest dimecres de vesprada.

En una breu declaració davant de la comissaria d’Edimburg, l’advocat Anwar ha assegurat que Ponsatí és víctima d’una “persecució política” i d’un “intent sistemàtic d’esclafar” el moviment independentista per part de l’estat espanyol. El lletrat ha agraït en nom de Ponsatí, que era al seu costat, el suport que ha rebut, especialment per part dels escocesos. “Escòcia és una veritable amiga de Catalunya en aquestes hores fosques”, ha dit l’advocat, remarcant, però, que cal respectar la “independència” del procés judicial que ara s’obri.

En el seu compte de Twitter, Ponsatí havia anunciat aquest matí que s’entregaria i ha demanat ajuda econòmica, mitjançant crowfunding, per a costejar les despeses de la seua defensa. En poques hores, la campanya de finançament de la seua defensa ha aconseguit la quantitat demanada. L’objectiu inicial era assolir una xifra de 40.000 lliures (uns 45.700 euros) per a organitzar la defensa preliminar i les vistes, recollir evidències i citar experts o testimonis. En poques hores, però, la xifra s’ha duplicat i a les 12 del migdia sobrepassa les 90.000 lliures (més de 100.000 euros).

L’exconsellera va arribar al març a Escòcia per a incorporar-se a la prestigiosa Universitat de St Andrews, on fins a 2016 havia exercit com a professora d’Economia i Finances.

Comparteix

Icona de pantalla completa