Diari La Veu del País Valencià
El Constitucional alça la suspensió de bona part de la Llei per la Funció Social de l’Habitatge

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de 20 de març en la qual alça la suspensió de l’aplicació de la major part dels articles de la Llei per la Funció Social de l’Habitatge impulsat per la Generalitat i que havien sigut recorreguts pel govern espanyol.

Segons ha explicat la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, amb aquesta decisió el Tribunal Constitucional “imposa un seriós correctiu al recurs presentat per l’executiu de Rajoy i a les tesis que defensen sobre la presumpta incompetència de les autonomies a regular, a través de les seues lleis, l’accés a l’habitatge des d’una perspectiva social”.

El Constitucional, que en un primer moment havia suspés automàticament part de la llei davant el recurs del govern estatal, ha revisat ara aquesta situació en analitzar les consideracions de totes les parts i ha atés els arguments de la Generalitat sobre aquest tema. Així, valida la major part de la llei i solament deixa suspesos els articles 12 i 13.

Per tant, el Tribunal avala, com ja va fer en la passada sentencia sobre la Llei Foral de Navarra, que el govern valencià pot traure al mercat vivendes pertanyents a grans propietaris i considerades deshabitades perquè col·lectius necessitats puguen accedir a elles.

De fet, el TC considera que “no hi ha base certa per a afirmar, com fa el govern d’Espanya, que els articles de la Llei per la Funció Social de l’Habitatge puguen interferir o tenir greus conseqüències sobre l’economia nacional” i es decanta per una tesi més social de l’accés a l’habitatge.

Retirada del recurs

Des de la Generalitat han insistit a reclamar de nou a l’executiu de Rajoy que “recapacite i retire el recurs presentat contra la Llei per la Funció Social de l’Habitatge”. “Els ciutadans no entendrien que, després d’aquesta decisió del TC, el govern estatal continuara amb la seua actitud obstruccionista perquè les autonomies puguen aplicar mesures de protecció social i d’accés a l’habitatge”, ha indicat Torró.

Per açò, la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana ha demanat que es convoque de nou la Comissió Bilateral per a abordar una nova negociació sobre la Llei per la Funció Social de l’Habitatge després de la decisió del Tribunal Constitucional d’alçar la suspensió a gran part de la llei, com ja va fer en la sentència que avalava la competència autonòmica a la Comunitat Foral de Navarra.

Comparteix

Icona de pantalla completa