Educació proposa un arranjament escolar amb la creació de 341 unitats més per al proper curs

La Conselleria també ha traslladat la intenció d'obrir 34 noves aules per a xiquets de dos anys
/ València
28 març 2018 01:00h

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat aquest dimecres a la comunitat educativa la proposta d’arranjament escolar per al curs 2018-2019 amb l'increment de 341 unitats educatives més i la creació de 34 noves aules per a xiquets de dos anys. El departament dirigit pel conseller Vicent Marzà també ha fixat el període d'admissió d'alumnat per als centres educatius d’Infantil i Primària per al pròxim curs, que serà del 17 al 24 de maig.

Aquesta planificació educativa que proposa la Conselleria recull el nombre d'unitats educatives per al pròxim curs escolar atenent les necessitats d'escolarització al territori valencià. Amb la disponibilitat de places escolars, les famílies podran conéixer l'oferta d'aules als centres educatius per a poder matricular els fills independentment de la seua titularitat, sobretot aquelles famílies que matriculen xiquets per primera vegada a les aules de 2 anys i a Infantil de 3 anys de les escoles.

Tal com ja s’ha fet durant dos cursos consecutius, la planificació educativa per a 2018-2019 s'ha dut a terme simultàniament a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics, ha indicat la Conselleria en un comunicat. Educació ha posat l'accent en el fet que aquesta nova concepció d'arranjament escolar per a reduir alumnes per aula i del procés d'admissió d'alumnat posada en marxa el curs 2016-2017 va afavorir l'augment d'unitats educatives en el sistema educatiu valencià, l'augment de professorat i la tria de centre educatiu per part de les famílies.

La proposta d'arranjament escolar 2018-2019 atén dos principis bàsics: garantir la qualitat educativa en totes les famílies valencianes i atendre, cas per cas, les necessitats reals d'escolarització de cada municipi.

Respecte a la qualitat educativa, l'arranjament 2018-2019 s'ha elaborat tenint en compte la consolidació de la reducció de ràtio, l'augment de professorat i la consolidació de la recuperació d'unitats educatives. Pel que fa a les necessitats d'escolarització, aquestes es garanteixen tenint en compte la natalitat del municipi, el dret fonamental a l'educació amb la determinació de criteris globals per localitats, la capacitat d'elecció de les famílies i la continuïtat de l'alumnat al centre educatiu.

Aspectes destacats de la proposta

La proposta de planificació d’Educació suposa un augment de 341 unitats educatives als centres educatius d’Infantil i Primària sostinguts amb fons públics. Per demarcacions, la d'Alacant té un saldo positiu de més 112, la de Castelló de més 73 i la de València de més 156. La Conselleria també ha recordat que la proposta d'arranjament escolar que ha fet l'administració educativa pel que fa a les unitats de la xarxa pública està passant pels consells escolars municipals amb l'objectiu que es presenten les al·legacions que es creguen convenients i així estudiar-les per a configurar l'arranjament definitiu amb la participació de tota la comunitat educativa.

En el cas dels centres educatius privats-concertats s'estan enviant les propostes a cada titular de centre i hi ha 15 dies hàbils per a presentar en cada cas les al·legacions que es creguen oportunes.

Aules de 2 anys gratuïtes

El pròxim curs hi haurà 34 aules més de 2 anys gratuïtes a les escoles de les nostres comarques. En concret, 15 més a les comarques de la demarcació d'Alacant, 7 més a les comarques de la demarcació de Castelló i 12 més a les comarques de la demarcació de València.

Aquestes aules es posen en funcionament als centres educatius d’Infantil i Primària i tenen una ràtio màxima de 18 alumnes per aula i en cada una hi ha un docent i un educador. A més, en el curs 2018-2019 totes les aules de 2-3 anys de les escoletes municipals també seran gratuïtes. Cal destacar que hi ha 248 escoletes municipals en el tram 0-3 al territori valencià. D’aquestes escoletes, 59 són a la demarcació d’Alacant, 21 a la de Castelló i 168 a la de València. Aquesta oferta gratuïta s’afegeix a la ja existent a les escoletes de la Generalitat en el tram 0-3 anys.

next