Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat triturarà les restes de podes dels agricultors que ho sol·liciten per a evitar les cremes

El bosc mediterrani és molt vulnerable als incendis, més encara amb el canvi climàtic i les previsions d’una primavera seca i càlida. Tenint això en compte, aquest dimecres s’ha presentat el Pla de Vigilància Preventiva d’Incendis Forestals per a aquest any, un pla de prevenció que comença aquest dijous, 29 de març, i que s’allarga fins a la tardor.

La presentació ha anat a càrrec de la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, acompanyada per la directora general de Prevenció, Dèlia Álvarez. A més de comentar les principals novetats d’enguany, a l’antic llit del Túria, entre els ponts de les Flors i de l’Exposició, s’han exposat alguns dels vehicles i infraestructures de suport.

Segons ha explicat Cebrián, la novetat més significativa d’aquest dispositiu específic de prevenció d’incendis per a 2018 és “anar cap a les causes dels incendis, que acostumen a ser causes humanes” i “conscienciar dels riscos del foc”. Les cremes de restes agrícoles i forestals, bàsicament les restes de podes, “suposen un factor de risc importantíssim”, ha remarcat la consellera. Per això, per primera vegada, el dispositiu de prevenció comptarà amb unitats específiques per a gestionar la biomassa agrícola i forestal. Aquestes unitats, operatives per a la pròxima campanya de poda després de l’estiu, les componen un tècnic i un coordinador autonòmics i Unitats de Gestió de Biomassa residual.

“Al mateix temps que regulem o restringim les cremes, cal oferir alternatives a la gestió de la biomassa”, ha indicat Cebrián. Concretament, la Generalitat posarà a disposició dels agricultors un número perquè telefonen i comuniquen que tenen restes agrícoles en la seua parcel·la. Aleshores acudirà una màquina i, de manera gratuïta per al llaurador, ho triturarà in situ perquè es puga aportar al sòl aquesta matèria orgànica.

Evitar el foc prop dels espais naturals protegits

En total hi haurà entre 6 i 8 unitats amb trituradora, distribuïdes als parcs naturals de la Serra d’Irta, la Serra d’Espadà, el Penyagolosa, la Calderona, el Túria, la Serra de Mariola, el Carrascar de la Font Roja i, esporàdicament i depenent de la feina, la zona del Montgó i la Serra Gelada. S’han triat aquestos parcs perquè són els que més interfície agrícola-forestal tenen i, per tant, on més problemes sol haver-hi.

El servei es posarà en marxa a partir de setembre o d’octubre, coincidint amb el període de podes. Com que es comença “des de zero”, queda pendent concretar quantes hores d’atenció telefònica hi haurà, informar els interessats o organitzar el servei de manera que siga eficient, és a dir, “acudir quan hi haja diversos agricultors que ho sol·liciten en la mateixa zona”, expliquen els tècnics.

Aquest servei està encomanat a l’empresa pública Vaersa, de qui depenen laboralment els treballadors, però les instruccions les dicta la Generalitat. De fet, es preveu que els vigilants d’observatoris forestals “que només estan contractats per a 4 mesos i mig”, ara podran prolongar el seu contracte entrant a aquestes unitats de treball.

Més hores de vigilància preventiva

Cebrián ha destacat l’increment en hores de vigilància preventiva d’incendis forestals, que augmenten un 12,79% respecte de l’any passat, així com dels equipaments i nombre d’unitats disponibles amb aquesta finalitat. La consellera també ha posat en relleu “el paper dels agents mediambientals, presents en el territori durant tot l’any”, que, a més, tenen les funcions d’investigació de causes dels sinistres i d’agents de l’autoritat i policia judicial per a iniciar els procediments sancionadors en cas de comportaments que incomplisquen la normativa d’incendis.

La conselleria compta amb el reforç de la vigilància a través Vaersa en observatoris i unitats mòbils. Per a la campanya de 2018-2019 es passa de 449 a 459 persones, s’incorporen 22 unitats mòbils de vigilància noves –denominades ‘unitats comarcals’–, s’augmenta de 9 a 11 mesos el servei de les unitats polivalents, s’incrementen i regularitzen a 9 mesos i mig de servei tots els recursos mòbils i es transforma una unitat ordinària en una nova unitat motobomba.

També s’incrementa el període mínim de permanència dels observatoris forestals de reforç a 4 mesos i mig de presència. Dos observatoris més a la demarcació de València passen a tindre una permanència de 24 hores i s’ha incrementat l’equip de coordinació amb un coordinador més per a aquesta demarcació. A més, es reforça el personal de formació i gestió de voluntariat de les centrals de Comunicació de Prevenció d’Incendis Forestals (CPIF).

Campanyes de sensibilització i conscienciació

Una altra novetat d’aquest any és una campanya de sensibilització adreçada al sector agrari. La campanya té l’objectiu d’informar i conscienciar respecte a la necessitat de previndre els incendis forestals causats per l’ús del foc en la pràctica agrària. Les sessions començaran el 17 d’abril i estan orientades a agricultors i ramaders, sindicats agraris, Federació de Cooperatives, cambres i consells agraris locals, associacions adherides a moviments associatius rurals, diputacions, ajuntaments, Grups d’Acció Local LEADER, associacions de propietaris forestals, consorcis de residus, col·lectius i plataformes que fomenten pràctiques agrícoles sostenibles i col·lectius i plataformes ambientalistes.

En 2017 es van investigar un total de 349 incendis forestals: 81 a la demarcació d’Alacant, 60 a la de Castelló i 208 a la de València. D’aquestos, 265 tenien responsabilitat humana. Per això la consellera ha insistit en la importància de la conscienciació i la sensibilització, recordant la campanya ‘Stop al foc. La teua actitud pot marcar la diferència’, que tindrà continuïtat en 2018.

Aquest dijous, 29 de març, la conselleria reprén també la campanya iniciada l’any passat per als residents en urbanitzacions en terreny forestal i a l’ampli col·lectiu de població estrangera que resideix o que eventualment passa les seues vacances en aquestos llocs. Així, es desenvoluparan 54 tallers informatius i divulgatius per a les 106 urbanitzacions de més alt risc d’incendi de tot el territori. Hi participaran agents mediambientals, representants dels consorcis provincials de bombers i tècnics de prevenció d’incendis.

Comparteix

Icona de pantalla completa