València demana a l'Estat que s'implique en la protecció de l'arròs front a les importacions asiàtiques

Itàlia ha presentat a la Comissió Europea una disposició per a preservar els productors de la davallada de preus que provoca l'entrada del producte provinent de Cambodja i Myanmar
/ València
28 març 2018 01:00h
El consistori valencià ha destacat a la seua declaració institucinal com "el cultiu de l\'arròs va íntimament lligat a la sostenibilitat del parc natural de l\'Albufera".

L'Ajuntament de València sol·licitarà al govern estatal que done suport a la clàusula de salvaguarda impulsada pel govern italià davant la Comissió Europea, adreçada a previndre la baixada del preu de l'arròs. Les autoritats italianes han presentat a Brusel·les documentació que provaria que les importacions d'arròs de Cambodja i Myanmar entren al mercat europeu amb dret nul i que el seu volum i preu perjudiquen greument els productors, ja que provoquen una davallada del 32% respecte del seu valor.

En la declaració institucional, suscrita per tots els grups polítics municipals, es recorda que València es troba molt lligada al cultiu de l'arròs, "una activitat que reporta un gran nombre de beneficis no només econòmics sinó també socials, culturals i mediambientals, com és sabut", al mateix temps que s'insisteix que "el cultiu de l'arròs va íntimament lligat a la sostenibilitat del parc natural de l'Albufera".

S'afirma en ella també que en els últims anys "els preus de l'arròs i la seua activitat econòmica s'han vist perjudicats per les importacions provinents de Cambodja i Myanmar". A més, han assenyalat que entenen i donen suport a "les ajudes destinades als països menys desenvolupats però ens veiem obligats a destacar que que mesures estan afectant d'una manera notablement negativa el sector de l'arròs valencià".

Davant d'aquesta situació, la declaració institucional mostra el seu suport a les peticions signades durant el segon Fòrum del Sector de l'Arròs de la Unió Europea, que es va celebrar el passat dia 23 de gener a Brussel·les, on es demana l'aplicació de la clàusula prevista a l'article 22 del Reglament de la UE Núm. 978/2012, que té com a finalitat última iniciar un procés de salvaguarda "i, per tant, que s'introduisquen els aranzels sobre les importacions del cultiu de l'arròs que estan generant greus pertorbacions al mercat agrícola valencià".

Es recull al document també la necessitat "d'establir regles mútues, tant entre els estats membres de la Unió Europea com entre els tercers països en matèria fitosanitària, comercial o ambiental, així com la promoció d'un mercat just quant als drets socials i dels treballadors".

Compromís denuncia el "desistiment" de la ministra Tejerina

El grup de Compromís al Senat ha assenyalat aquest dimecres que la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, i el seu departament no presten la deguda diligència a l'hora de protegir el sector de l'arròs davant de l'arribada de productes de països tercers, fruit d'acords o tractats comercials.

Ha estat el portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, qui ha revelat que el que Tejerina deia que era impossible de fer ho ha acabat realitzant el govern italià: "Així doncs, o bé Tejerina no compleix les seues funcions o no s'assabenta o menteix perquè no sap fer bé la seua feina". "El que per a Espanya és impossible, per a Itàlia si que és factible, ja que un estat membre que vulga activar la clàusula de salvaguarda pot fer-ho quan detecte que es veuen afectats greument els seus productors, tal com succeeix en la crisi de l'arròs", ha explicat Sebastià.

"Tot això demostra que el govern [estatal] ha fet un important desistiment de funcions en desconéixer que al febrer el govern d'Itàlia havia presentat la petició d'aplicar la clàusula de salvaguarda en defensa dels seus interessos i productors, mentre que el govern espanyol continua buscant excuses", ha indicat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet.

next