Diari La Veu del País Valencià
El programa ‘Cultura Resident’ potencia la mediació cultural amb dues residències al Centre del Carme

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i del Consorci de Museus, ha resolt la convocatòria del seu programa ‘Cultura Resident’ per a mediació cultural. D’entre els 25 projectes que han concorregut a la convocatòria, el jurat de “Cultura Resident. Mediació Cultural” ha seleccionat les propostes ‘Fuga de amor’, de Jesús Palomino, i ‘Ara vindran les màquines’, d’Alba Herrero Garcés i Anaïs Florin, per a fer una residència de sis mesos al Centre del Carme de València.

Les propostes busquen utilitzar “la creació contemporània com a element mediador i la ciutadania com a agent actiu d’un procés de creació participatiu i relacional mitjançant el qual atendre les demandes i necessitats d’una comunitat”.

En el cas de Palomino, la seua proposta és un projecte participatiu al voltant de la poesia àrab contemporània en col·laboració amb les comunitats musulmanes residents a la ciutat de València. Per la seua banda, el projecte d’Herrero i Florin busca reconstruir els relats subalterns de la València del sud en comú amb els seus veïns.

Amb un pressupost total de 43.400 euros, la convocatòria ‘Cultura Resident. Mediació Cultural’ estableix una dotació econòmica per a cada projecte de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris i fins a 3.000 euros per a la realització del projecte, a més de 600 euros per a la seua presentació i una borsa de viatge de fins a 400 euros. La residència, que començarà d’ací a poc temps, es desenvoluparà al Centre del Carme Cultura Contemporània, amb el suport del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha manifestat que “amb la selecció d’aquests dos últims projectes es fa efectiva ja la primera fase del nostre programa de residències artístiques ‘Cultura Resident’, amb un total de deu residents a Castelló, València i Alacant”. Amoraga ha valorat la repercussió que ha tingut aquest projecte que el Consell ha posat en marxa per primera vegada i que “tracta de lluitar contra la precarització dels processos creatius en qualsevol manifestació artística”, i ha avançat que la idea és ampliar el projecte per a l’any que ve.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha explicat que “l’objectiu de ‘Cultura Resident. Mediació Cultural’ és activar processos de treball sostenibles de mediació amb diversos col·lectius, entitats o agents en contextos locals i generar entorns de col·laboració”.

El jurat encarregat de la selecció dels projectes ha estat integrat per Enric Mira Pastor, professor de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant; Ma. Susana García Rams, directora del Màster en Arteràpia de la Universitat Politècnica de València; Joan Andrés Traver Martí, vicedegà i professor titular del Departament d’Educació, Àrea Teoria i Història de l’Educació de la Universitat Jaume I; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni, i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa