Compromís proposa que l'arròs porte l'etiqueta de 'produït a la UE'

La coalició presenta una proposta a les Corts per a evitar "la competència deslleial d’altres països com Cambodja"
/ València
31 març 2018 01:00h
L\'objectiu de la proposta presentada per Compromís és protegir "un cultiu íntimament lligat al País Valencià".

La diputada i portaveu d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de Compromís a les Corts, Cristina Rodríguez, ha registrat una proposició no de llei perquè les Corts insten el govern estatal a reclamar a la Unió Europea (UE) fórmules que eviten "la competència deslleial d'altres països com Cambodja". L'objectiu és protegir "un cultiu íntimament lligat al País Valencià". "Compromís no entén com el govern d'Espanya no ha demanat aplicar les clàusules de salvaguarda per a protegir el mercat de l'arròs davant la competència deslleial de països no comunitaris i que haja hagut de ser Itàlia qui ho faça", asseguren en un comunicat. 

La proposta exigeix a l'Estat que demane a Europa la introducció d'aranzels a l'arròs de països no comunitaris, així com la inclusió d'un etiquetatge per a l'arròs on conste que és "produït a la UE" i que, de tal forma, es permeta als consumidors evitar la competència deslleial que els productors valencians pateixen de països com Cambodja, "que amb un tracte preferencial de comerç i dubtes sobre el compliment dels drets humans al país asiàtic estan causant greus pertorbacions de mercat que afecten en aquest cas productes valencians".

Rodríguez reclama a Madrid que demane aplicar la clàusula de salvaguarda prevista en l'article 22 del Reglament de la UE N. 978/2012, i que reintroduïsca els aranzels a les importacions de l'arròs de Cambodja per a evitar la gran pertorbació de preus creada. També la modificació de l'article 29 del Reglament de la UE N. 978/2012 per a poder introduir una clàusula automàtica de salvaguarda per al sector de l'arròs en el cas d'importacions de països menys desenvolupats que causen alteracions greus de mercat.

"Cal establir regles de reciprocitat, ambientals, sanitàries i de condicions sociolaborals entre la UE i els tercers països amb qui estableix acords comercials. L'agricultura necessita regles mútues per al comerç i el medi ambient, i també garantir els drets de treballadors i treballadores. Exigim al govern de M. Rajoy que no mire cap a un altre costat i done suport als nostres productors d'arròs, i no els ignore com va fer amb el sector dels cítrics quan la UE va llevar els aranzels dels productes sud-africans", ha manifestat Rodríguez.

La diputada de la coalició insta a més a més el govern a lluitar per reconéixer la qualitat de producte "sensible" per a l'arròs i la seua aplicació a tots els tractats comercials de la UE i al futur reglament de la PAC. La proposta recull les peticions de la Posició Comuna signades durant el Segon Fòrum del Sector l'Arròs de la Unió Europea, celebrat el passat 23 de gener a Brussel·les.

next