Diari La Veu del País Valencià
Compromís lamenta que el govern espanyol no permeta la tornada de la Dama d’Elx

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha tornat a lamentar aquest dilluns la negativa del govern a permetre la tornada al seu lloc d’origen de diverses obres d’art de gran valor, com és el cas de la Dama d’Elx o de les obres del convent de les Caputxines a Castelló de la Plana.

Mulet preguntava per escrit al govern si “el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ha decidit que els béns històrics del monestir de Sixena guardats en el Museu de Lleida siguen retornats al seu lloc d’origen. Farà el govern el mateix i ordenarà la tornada de la Dama d’Elx a la seua ciutat originària? Farà el mateix el govern i exigirà la tornada a la ciutat de Castelló de les 52 obres tretes del convent de les Caputxines de la capital de la Plana i dipositades a Barbastre?”.

Segons ha explicat Compromís en un comunicat, el govern espanyol evita entrar en el fons de la qüestió i es limita a contestar que “s”informa que el govern acata fidelment totes les sentències emanades del poder judicial, per la qual cosa no procedeix realitzar valoració sobre elles ni sobre el seu compliment. En el cas dels béns de Sixena (Osca), es destaca que en tot moment s’ha actuat des del màxim respecte i col·laboració amb el jutjat de primera instància número 1 d’Osca, en compliment de l’indicat pels òrgans jurisdiccionals, i s’ha instat la Generalitat de Catalunya a prestar la major col·laboració. Així mateix, cal assenyalar que aquest principi d’acatament de les decisions judicials és vàlid per a qualsevol altre cas on es dicten sentències.”

Des de Compromís reiteren que la manca de sentència judicial no és una excusa i que cal seguir el mateix camí amb la Dama d’Elx perquè “si els jutjats dicten en una direcció, creen jurisprudència, que hauria de servir també a efectes polítics, i es crea un precedent que hauria de servir per a casos semblants”.

Mulet ha remarcat que el que està en debat és el model cultural de l’Estat i si les obres d’art han d’estar en el seu lloc d’origen o si quan es tracta de patrimoni cultural valencià poden estar en qualsevol lloc, bé siga Madrid o bé siga en un convent tancat. “Que la Dama ha d’estar a Elx únicament ho rebutja el PP, i que unes obres pagades pel poble de Castelló puguen ser tretes del territori valencià sense que passe res, açò únicament pot passar en territori valencià, ja que si en lloc d’anar-se’n de Castelló a Barbastre se’n van a una altra comunitat veïna, o des d’una altra comunitat, s’embolica mediàticament un circ important, mentre que ací s’ha imposat el silenci”, lamenta Mulet.

Comparteix

Icona de pantalla completa