Diari La Veu del País Valencià
Hisenda restaurarà i farà visible el paviment Nolla del Palau de Calatayud

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha tret a la llum al Palau de Calatayud, que durant anys va albergar la seu de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, un dels majors conjunts de paviment Nolla del País Valencià. Aquestes peces de mosaic cobreixen un total de 414 metres quadrats de l’edifici situat al carrer de Micalet, número 5, que data de principis de segle XX i que va a ser rehabilitat per la Generalitat.

Les peces de paviment Nolla, material molt apreciat per la seua riquesa cromàtica, per les originals formes i excepcional durabilitat, seran restaurades dins de la política del Consell de protecció i conservació del patrimoni cultural i històric de tots els valencians. A més, el resultat serà visitable almenys durant dies determinats de l’any per a garantir el gaudi públic per part dels valencians del ric patrimoni públic, sense que açò afecte l’ús administratiu de l’immoble.

Segons ha informat la Conselleria en un comunicat, quan van començar les obres de reforma del Palau per a corregir les “greus deficiències de conservació i de seguretat” van eixir a la llum els mosaics i finalment la Conselleria que dirigeix Vicent Soler ha decidit valorar i restaurar aquest patrimoni. Els sòls revestits de paviment Nolla estaven ocults sota una capa de gres i una altra de sòl laminat que es van superposar al llarg dels anys. Una vegada retirats aquests dos recobriments, van aparéixer les xicotetes peces de mosaic que estan repartides entre l’entresòl (55 metres quadrats), la planta primera (198 metres quadrats) i la planta segona (161 metres). Els mosaics es troben en diferent estat de conservació, encara que la majoria estan coberts per la cola emprada per a la instal·lació dels sòls, que es retirarà per a rescatar i polir les peces Nolla.

El director general de Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Juan Ángel Poyatos, ha assenyalat que “és fonamental preservar el llegat històric i tractar d’integrar-ho per a benefici de la societat. Des del Consell estem duent a terme una gestió integral del Patrimoni que combine l’optimització de l’ús dels edificis amb la protecció del seu valor arquitectònic i cultural”.

“La recuperació del Palau permetrà disposar d’un nou edifici per a ús administratiu, situat en un enclavament privilegiat, a només uns metres del Palau de la Generalitat i del Palau de Castellfort. L’edifici es trobava en un estat de greu deterioració, ja que l’anterior executiu amb prou faenes va realitzar inversions per a mantenir-ho, per la qual cosa era necessari escometre una rehabilitació”, ha explicat Poyatos, qui ha subratllat l’objectiu que el ric patrimoni no solament perdure en l’immoble, sinó que “fins i tot es puga visitar mitjançant itineraris adaptats i accessibles al públic”.

Una ceràmica de gran durabilitat

La ceràmica Nolla és una de les primeres ceràmiques d’altes prestacions que es va produir a l’estat espanyol. Va ser introduïda a mitjan segle XIX des d’Anglaterra per Miguel Nolla, un empresari de Reus rebesavi de Rita Barberá. Consisteix en xicotetes tessel·les geomètriques de gres de diferents colors i grandàries que es combinen per a formar composicions a manera de mosaic, per la qual cosa és comunament coneguda com a “mosaic Nolla”.

Aquest paviment es va convertir en sinònim de luxe. Qui podia pavimentar la seua casa amb alguns dels milers de dibuixos possibles demostrava bon gust i, sobretot, una bona situació econòmica. Ara, passat el temps, quasi quaranta anys després de tancar la fàbrica, “els mosaics de Nolla que queden són objecte d’autèntica veneració per la seua originalitat i gran bellesa, així com per la qualitat intrínseca del producte, que encara hui sorprén per la seua factura i gran duresa”, destaquen des de la Conselleria.

Comparteix

Icona de pantalla completa