Diari La Veu del País Valencià
El Festival 10 Sentits aposta per la dansa més radical per a conquerir nous museus i mercats de València

El Festival 10 Sentits ultima els detalls de la programació de la seua setena edició, que se celebrarà en maig sota el lema ‘Invisibles’. Després de quatre anys, tornarà al Centre del Carme i ocuparà per primera vegada espais com el MuVIM, l’IVAM, La Rambleta, San Miguel dels Reis, Espai Inestable, Carme Teatre i els mercats de València. Aquests s’uneixen a La Nau, el Palau dels Arts, la Filmoteca, la galeria Pepita Lumier i la plaça de l’Ajuntament, al costat d’entorns menys visibles del ‘cap i casal’.

Amb el lema d’aquesta edició (‘Invisibles’), el certamen pretén fixar la mirada en aquelles persones que “són condemnades per la societat a ser invisibles”, expliquen les organitzadores en un comunicat. Creadors europeus radicals i avantguardistes coincidiran en aquesta trobada que aposta per les arts vives, amb l’objectiu de visibilizar situacions marginals o problemàtiques que no aconsegueixen el suficient ressò, destaca l’organització en un comunicat.

Un dels plats forts de l’edició d’enguany serà la presència de Romeo Castellucci, dramaturg, artista plàstic i escenògraf italià, que actuarà per primera vegada a València el 16 i 17 de maig en el “marc incomparable” del Monestir de San Miguel dels Reis. León d’Or en la Biennal de Venècia, aquest artista presentarà Giulio Cessés, Pezzi Staccati, un espectacle conceptual en el qual recupera parts del seu històric Julio César, que en els anys 90 va escandalitzar i va entusiasmar. “Si el teatre no és radical, es converteix en decoració i consol; i el teatre no està per a consolar ningú”, ha indicat el creador.

També passarà pel 10 Sentits Constança Macras, coreògrafa argentina establida a Berlín, que dissecciona amb les seues obres situacions socials delicades. Entre els seus temes predilectes estan la immigració i la condició humana en les grans urbs. “No m’agraden els treballs puristes. Gaudisc més amb una escena més bruta, caòtica i dinàmica”, ha assegurat l’artista. Fundadora de la companyia DorkyPark, que integra ballarins, actors i músics amb intèrprets de quatre a 72 anys, combina en els seus treballs text, música en viu, dansa i vídeo. Presentarà en Espai Rambleta, el 19 de maig, Hillbrowfication, que es desenvolupa en un veïnat de Johannesburg amb la xenofòbia i violència de la ciutat com a teló de fons. Igual que Castellucci, serà la primera vegada que actuarà a València.

Un dia després, el 20 de maig, arribarà el torn dels Ballets C de la B a Espai Rambleta. Van ser fundats en els anys 80 pel coreògraf belga Alain Platel i criden l’atenció per les seues peces enèrgiques que associen la dansa amb el teatre, el circ o la música. Juntament amb Platform-K proposen Monkey Mind, una peça dirigida per Lisi Estaras en la qual treballa amb artistes amb diferents capacitats en una reunió que intenta trencar tabús.

Dansa amateur i Brío de Cadis

Sonia Gómez, coreògrafa i ballarina, arribarà a 10 Sentits com una de les figures més destacades de l’escena contemporània de l’Estat. Engegarà Dancers, un projecte de transmissió i taller que durà a terme amb un grup amateur de dones. També representarà el seu solo, Ballarina, que gira al voltant del desig de moure’s. Tots dos podran veure’s el 6 de maig al Centre del Carme.

Per la seua banda, la companyia valenciana La Subterrània ha sigut convidada pel Festival 10 Sentits perquè duga a terme ‘Ser visible’, un projecte comunitari amb persones de diferents col·lectius i que es representarà el 8 de maig a Espai Inestable. El treball d’aquesta formació es caracteritza per la recerca de llenguatges escènics i pel seu compromís.

Uns dies després, el ballador Eduardo Guerrero portarà la seua força gaditana al festival per a presentar ‘A la meua forma i al meu aire’, l’11 de maig en l’Audi Center València, i ‘L’art en qualsevol cantonada’, el 12 i 13 de maig a la plaça de l’Ajuntament de València i al MuVIM.

El seté 10 Sentits també comptarà amb Kor’sia, una companyia creada per quatre joves artistes amb la urgència d’utilitzar un llenguatge, el del cos, que la paraula no pot expressar. Representaran el 13 de maig a les Arts Cul de Sac, una peça que explora els límits físics i mentals que s’oposen als desitjos.

Una setmana més tard, Stopgap Danse tornarà al certamen per a homenatjar Fred Astaire amb Bill&Bobby el 20 de maig al MuVIM.

El 10 Sentits obri aquest dimarts, 3 d’abril, la venda d’entrades per a alguns dels muntatges que es podran veure en maig a València. Enguany, Caixa Popular torna a col·laborar en aquest festival que conjumina cultura i solidaritat i ha perllongat el seu suport per a tres anys més.

Comparteix

Icona de pantalla completa