Diari La Veu del País Valencià
L’escriptor habitual en la quiniela dels Nobel, Benjamin Black, primer cap de cartell del València Negra

L’escriptor Benjamin Black, alter ego de John Banville (1945, Wexford, Irlanda), serà un dels caps de cartell de la pròxima edició del festival València Negra, que se celebrarà a la ciutat del Túria entre el 4 i el 13 de maig. L’autor protagonitzarà una trobada amb els lectors el dissabte 5 de maig, durant el primer cap de setmana del certamen, segons han anunciat els responsables de l’esdeveniment.

Benjamin Black està considerat un dels millors escriptors vius. Va començar a exercir el periodisme en 1969, ofici que va mantenir durant 25 anys, i va iniciar en paral·lel la seua carrera com a escriptor. Des de 1970 ha publicat vint novel·les com John Banville, que l’han consolidat com un dels escriptors contemporanis més prestigiosos del planeta.

La seua delicada prosa, carregada de poesia i amb influències de Nabokov, li ha valgut per a sonar com a candidat al Nobel de Literatura en nombroses ocasions. En 2014 va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres, recalquen els impulsors del festival a través d’un comunicat.

En 2006, Banville va decidir crear un alter ego propi, Benjamin Black, pseudònim sota el qual ha publicat onze novel·les, set d’elles de la sèrie Quirke, un patòleg-detectiu fastiguejat de la vida, lúcid, obstinat i alcohòlic, que viu en el Dublín dels anys 50 del segle passat.

Black també ha escrit una novel·la per encàrrec de la família de Raymond Chandler (La rubia de los ojos negros, Alfaguara, 2014) amb el cèlebre detectiu Philip Marlowe com a protagonista. Black va imitar amb gran solvència l’estil del mític escriptor.

Desdoblar-se com a autor

Segons ha confessat en nombroses ocasions, escriu novel·la negra amb pseudònim perquè li resulta avorrit ser sempre la mateixa persona i aquesta pràctica li permet desdoblar-se com a autor. També ha dit que com a Banville és capaç de produir un màxim de 200 paraules al dia, mentre que com a Black pot arribar a multiplicar per deu aquesta xifra.

Les seues novel·les negres es construeixen a partir de la complexitat dels seus personatges, encara que sense deixar de costat trames complexes en les quals retrata el segrest de xiquets, la corrupció de l’Església o l’incest. La lluita contra el pas del temps o els esforços per a trobar un sentit a la vida són els grans temes presents en la major part de la seua obra.

A més del Premi Príncep d’Astúries de les Lletres, Banville/Black, que és membre numerari de la Royal Society of Literature des de 2007, ha acumulat més d’una quinzena de premis literaris a Europa i els Estats Units en els seus cinquanta anys de carrera, entre els quals destaquen el Premi Guardian de 1981, el American Irish Foundation, el Booker de 2006, el Franz Kafka de 2011, el Premi Austríac de Literatura Europea de 2013 o el RBA de 2017.

Aspiració del festival

Segons ha explicat el director de VLC Negra, Jordi Llobregat, “aconseguir portar a València Benjamin Black era des de fa anys una aspiració del festival i per fi ho hem aconseguit gràcies a la col·laboració amb Alfaguara, que edita la seua obra en castellà, i de Bromera, que ho fa en valencià”.

“Els espectadors de VLC Negra –ha continuat– tindran l’ocasió de conéixer un dels més grans escriptors vius, la qualitat literària del qual el col·loca cada any en les travesses del Premi Nobel de Literatura. La seua presència a València és un privilegi del qual convidem a gaudir a tots els valencians”.

Amb El libro de las pruebas (Alfaguara, 2014) va ser finalista del Premi Booker, que ja va obtenir en 2005 amb El mar, consagrada també per l’Irish Book Award com a millor novel·la de l’any. Entre la seua obra destaquen Retorno a Birchwood (Alfaguara, 2017), La intocable (Alfaguara, 2015), Los infinitos, la Trilogia Cleave, cicle de novel·les que inclou Eclipse (Alfaguara, 2014), Imposturas (Alfaguara, 2015) i Antigua luz (Alfaguara, 2012, un dels millors llibres de l’any segons la crítica), i La guitarra azul (Alfaguara, 2016).

Sota el pseudònim de Benjamin Black ha publicat en Alfaguara, amb gran èxit entre els lectors i la crítica, El lémur (2009), la sèrie de novel·la negra protagonitzada pel doctor Quirke –El secreto de Christine (2007), El otro nombre de Laura (2008), En busca de April (2011), Muerte en verano (2012), Venganza (2013), Órdenes sagradas (2015) i Las sombras de Quirke (2017)–, així com La rubia de los ojos negros (2014), en la qual, per invitació dels hereus de Raymond Chandler, ressuscitava el mític detectiu Philip Marlowe.

En 2011 va rebre el prestigiós Premi Franz Kafka, considerat per molts com l’avantsala del Premi Nobel, i en 2013 va ser guardonat amb el Premi Austríac de Literatura Europea i, a l’Estat espanyol, amb el Premi Leteo i el Premi Liber. En 2014 li va ser atorgat el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres per “la seua intel·ligent, profunda i original creació novel·lesca” i pel seu “un altre jo, Benjamin Black, autor de torbadores i crítiques novel·les policíaques”. La senyora Osmond és la seua última novel·la.

Comparteix

Icona de pantalla completa