Diari La Veu del País Valencià
València acollirà un simposi d’alumnes i professors de català d’arreu del món

Aquest dimecres, València acollirà la sisena Trobada Internacional del Professorat i Estudiants de Llengua a l’Estranger (TIPECE) en què participaran un total de 68 estudiants i 13 docents de català de fora del domini lingüístic amb l’objectiu d’apropar-se a “eixa part de la cultura que, normalment, solament veuen a les classes a través de materials didàctics”, segons indiquen des del comité organitzador.

El programa inclou activitats de tipus didàctic, però també de lúdiques per als participants provinents de 24 centres d’Alemanya, Àustria, Croàcia, Espanya, França, Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal, el Regne Unit i Rússia.

Així, s’ha preparat la visita i la realització d’un taller a la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com diverses activitats sobre l’ús del català, a càrrec de docents de la xarxa d’estudis catalans, que es duran a terme a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Hi haurà també experiències relacionades amb la cultura del territori, com la Ruta Estellés a Burjassot gràcies a la col·laboració d’AVIVA Burjassot o un itinerari sobre l’evolució de la ciutat de València (de la mà de Tono Vizcaíno, doctor en Arqueologia per la UVEG). A més, també visitaran el monestir de Simat de la Valldigna i faran una passejada en barca per l’Albufera.

També s’han organitzat tasts d’orxata –després d’una ruta amb bicicleta per l’Horta, gràcies al col·lectiu Horta Viva– i d’arrosos valencians al Palmar. En definitiva, les tradicions hi estaran ben presents; de fet, la Jove Muixeranga de València oferirà la possibilitat de formar part del seu grup i de fer torres a ritme de dolçaina i el tabalet.

Les TIPECE, actives des de l’any 2012

Les Trobades Internacionals del Professorat i Estudiants de Llengua a l’Estranger van nàixer el 2012, quan els professors de les universitats ELTE de Budapest i Szeged, a Hongria, van veure que l’alumnat no tenia contacte amb altra gent que cursava també estudis catalans. Van idear aleshores una trobada oberta a tothom que volguera conéixer la capital hongaresa en català i amb l’ajuda voluntària dels estudiants universitaris.

L’activitat es va repetir el 2013 a Sant Petersburg gràcies a l’organització de dues professores de Rússia. Un any després, es va celebrar la tercera edició a Frankfurt (Alemanya) i, el 2015, a les ciutats sardes de l’Alguer i Sàsser, que van acollir la primera TIPECE dins del domini lingüístic. El 2017 va ser la universitat de la capital gallega, Santiago de Compostel·la, qui va rebre estudiants de català de tot Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa