Diari La Veu del País Valencià
L’Estat s’oblida dels festivals: Ensems, Sagunt a Escena i Cinema Jove hauran de competir per una subvenció

Que aquest 2018 el festival Sagunt a Escena celebre la 35a edició, que Cinema Jove organitze la 34a edició i que el Festival Ensems, el més longeu de tot l’Estat dedicat a les noves músiques, estiga apunt de començar la 40a edició no són motius suficients perquè el govern de Mariano Rajoy reculla en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a aquest any cap assignació nominativa per a la realització d’aquestes fites culturals. Ni el fet de les efemèrides ni el cas que en alguns casos siguen un referent en bona part del món els ha tret de l’oblit en els comptes per a aquest any elaborats per Rajoy.

Tots tres festivals valencians comparteixen una particularitat, igual com ocorre amb la Fira Valenciana de la Música, TroVAM!, com és que l’executiu espanyol no té presència en els llocs de direcció de les respectives organitzacions. Un lideratge que es concreta en molts casos en una fundació, patronat o consorci, estaments que sí que tenen altres fites culturals com el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, la Fundació Patronat Setmana de Música Religiosa de Conca, la Fundació privada Orfeó Catalá-Palau de la Música Catalana, el Consorcio de dret públic Museu d’Art Contemporani Esteban Vicente per a despeses de funcionament o el Consorcio del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). Esdeveniments que en els PGE presentats aquests dimarts tindran assignació econòmica directa de l’Estat.

Excepte l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) que no té aquesta figura –té un consell rector configurat per membres valencians– i que rebrà 261.000 euros enguany –en 2017 van ser 171.000 euros i en 2016 en van ser zero– i el Palau de les Arts, que s’ha oferit reiteradament a la participació del Ministeri de Cultura i que tindrà 600.000 euros, els mateixos que en 2017, per a la despesa de funcionament, la resta de centres culturals que comptaran amb una ajuda econòmica de l’Estat són el Museu de Belles Arts de València, amb 500.000 euros –100.000 menys que en 2017–, i el Museu de Ceràmica i Arts Sumptuàries Gonzalo Martí en el qual, segons el PGE, està previst injectar 375.000 euros en 2018 i es contemplen diverses partides per als propers anys: 450.000 euros en 2019, un poc més d’1 milió en 2020 i quatre milions d’euros en 2021. En ambdós casos, l’Estat forma part dels llocs on es prenen decisions: en el primer, amb presència en el Patronat del Museu de Belles Arts i, en el segon, perquè recau sobre Madrid la gestió del centre expositiu dedicat a la ceràmica.

Els festivals i les fires més significatius del País Valencià hauran de competir entre altres certamens i trobades professionals i esperar que el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM) i l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i la Música (INAEM) resolguen les convocatòries de subvencions per concurrència competitiva. El procediment pot concloure amb casos paradigmàtics com l’ocorregut en 2017 on Sagunt a Escena, un festival de teatre clàssic similar al de Mèrida i Almagro, va rebre zero euros des de l’Estat.

Les bandes de música, aplegades sota el paraigües de la Federació de Bandes de Música de Música de la Comunitat Valenciana tampoc apareixen en el document, malgrat que l’ens federatiu valencià està celebrant enguany el 50é aniversari de la seua fundació.

Comparteix

Icona de pantalla completa