Diari La Veu del País Valencià
Save the Children denuncia la desprotecció que pateixen els menors migrants no acompanyats

Save the Children denuncia la situació de vulnerabilitat dels menors migrants que arriben sols a l’estat espanyol, un fet del qual l’organització fa temps que alerta i que s’ha vist confirmat amb la publicació de l’informe anual de 2017 del Defensor del Poble.

Aquest informe assenyala “greus deficiències” detectades en els procediments seguits en diverses autonomies per a la determinació de l’edat, entre elles el País Valencià. En aquest cas, “existeix un Protocol d’Actuació Interinstitucional, consensuat en 2013 entre totes les institucions i organismes pertinents, que reflecteix els centres sanitaris on realitzar les proves així com l’existència en cada província d’un hospital de guàrdia les 24 hores”. No obstant això, l’informe també assenyala que existeixen “significatives manques a la Comunitat Valenciana en allò referit a centres hospitalaris de referència, personal sanitari, proves i requisits dels informes emesos”, remarca l’ONG en un comunicat.

El document del Defensor del Poble també alerta que el citat protocol interinstitucional “ni ha sigut subscrit per les institucions i organismes que el van elaborar ni s’ha publicat, circumstàncies que fan que es plantegen dubtes sobre la seua implantació real i el seu possible desconeixement pels organismes intervinents”. A més, aquest protocol, segons l’informe, “no indica quin tipus de proves es poden practicar en cadascun dels centres mèdics, la qual cosa ha donat lloc en alguns dels casos examinats a un pelegrinatge dels menors i dels agents de policia que els acompanyaven per diferents centres”.

En un dels casos que es tracta en l’informe, un hospital valencià no va poder practicar una ortopantomografia –prova per a obtindre una imatge general dels maxil·lars, la mandíbula i les dents– “perquè no comptava amb els aparells necessaris”, ni tampoc un TAC de muscle i clavícula, “perquè no van poder interpretar la prova per a la determinació de l’edat òssia”. Aquestes proves tampoc es va poder realitzar a l’hospital de guàrdia designat a la demarcació de València.

Per al director territorial de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, “aquesta falta d’informació i de coordinació i aquestes demores tenen un impacte directe en els xiquets i xiquetes possiblement més vulnerables: aquells que arriben fins al nostre país sols”. “Segons dades del Ministeri de l’Interior, en el cas de la Comunitat Valenciana els menors estrangers no acompanyats tutelats en 2017 eren 238, la qual cosa representa un increment sobre l’any anterior de més d’un 40%”, assenyala Hernández, qui afirma que “és imprescindible adaptar el sistema per a poder donar la millor atenció a aquestos xiquets”.

“Per la situació dels països d’eixida, pensem que s’incrementaran de manera sostinguda les arribades d’aquestos xiquets en els pròxims anys, però és imprescindible adaptar urgentment el sistema de protecció a aquesta realitat per a assegurar el ple compliment dels drets d’aquestos xiquets i xiquetes que viatgen sols en condicions terribles”, assegura el director territorial valencià de Save the Children.

L’ONG mostra la seua preocupació davant “el cas omís” a les denúncies de la institució en matèria de protecció a la infantesa migrant per part de les administracions públiques. “Considerem realment alarmant el conflicte d’interessos existent entre els menors i la Fiscalia General de l’Estat o les seues homòlogues autonòmiques, quan aquestes tenen el paper de supervisar els seus drets a Espanya”, declara Ana Sastre, directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància a Save the Children.

Comparteix

Icona de pantalla completa