Diari La Veu del País Valencià
Lluitar contra la precarietat, garantir les pensions i reivindicar un finançament just: els objectius de CCOO per a 2018

Es compleix un any des que Arturo León va ser triat secretari general de CCOO del País Valencià en un congrés que va deixar una important divisió interna al sindicat. Passats 12 mesos, les fractures internes estan ja saldades i León considera que el seu primer any al front de l’organització ha sigut positiu. La directiva del sindicat també ha fixat uns objectius, tant interns com externs, que van des d’una millora organitzativa fins a continuar la reivindicació per un finançament just. Entre les perspectives de CCOO destaca la voluntat de reunir-se amb la patronal per a arribar a acords, malgrat que reconeixen que la relació no és bona.

Tal com ha explicat León en una trobada amb periodistes, el sindicat ha quadrat els comptes, deficitaris els anys anteriors a causa del descens de l’afiliació. Ha lamentat, però, que l’ajust econòmic ha comportat un seguit d’ERO interns que han culminat amb rebaixes de sou i la baixa voluntària de 16 alliberats sindicals. No obstant això, León ha anunciat que s’ha trencat la tendència decreixent i que l’afiliació comença a recuperar-se. Un altre dels “èxits” de CCOO d’aquest any ha sigut el pacte amb els partits del Botànic per a presentar esmenes a l’avantprojecte de Llei de Foment de la Responsabilitat Social per a donar seguretat laboral als empleats d’empreses privades que treballen per a l’administració pública. El que es pretén és que, per llei, se’ls aplique el conveni més favorable. Però la major novetat que proposen és que quan tinga lloc un canvi en l’adjudicació de les empreses que presten els serveis, aquestes estiguen obligades a mantindre la plantilla.

Els objectius que s’ha marcat el sindicat per a aquest any són principalment lluitar contra la precarietat laboral, garantir els sistema de pensions “no només per a aquesta generació sinó també per a les que vindran” i continuar lluitant per un finançament just així com recuperar la negociació col·lectiva i participar en taules de recuperació econòmica i social. En aquest sentit, León ha destacat que “com a societat no es pot permetre abandonar el sistema de pensions públiques” i ha anunciat una nova manifestació el 15 d’abril a València, Alacant, Elx i Castelló en defensa de les pensions. D’altra banda també treballaran per a acabar amb els falsos autònoms, l’economia submergida i reivindicar una pujada de sou i la igualtat real entre homes i dones.

Pel que fa a la qüestió del finançament autonòmic, León ha insistit que des del sindicat es continuarà reivindicant el nou model autonòmic. En aquest sentit ha explicat que una de les seues prioritats és trobar aliats en altres autonomies. Fins al moment, estan treballant amb una plataforma mallorquina. També ha anunciat que el 24 d’abril tornaran a reunir-se amb els diputats autonòmics a Madrid per a tractar el tema.

CCOO ha responsabilitzat de gran part de les desigualtats socials la CEV, amb qui ha reconegut que la relació no és bona. No obstant això, en un intent per apropar-se a la patronal, el sindicat ha explicat que han creat una taula de negociació conjunta en la qual es reuniran periòdicament per a tractar d’arribar a acords encara per determinar.

Llei de participació ciutadana

Arturo León ha lamentat que les Corts tramiten la proposició de llei del PPCV per a modificar la Llei de participació i col·laboració institucional, que arreplega les subvencions que es concedeixen a les organitzacions sindicals i empresarials més representatives del País Valencià. CCOO considera que es tracta d’un càstig d’Isabel Bonig a la CEV per haver-se sumat a la demanda d’un finançament just.

Segons ha explicat el cap de CCOO, Bonig volia llevar la clausula de la llei en la qual s’estableix que les subvencions i la representació han de recaure en les associacions més representatives. En aquest sentit, s’ha mostrat escèptic davant d’un possible suport a aquesta proposta per part de Compromís i de Podem, “que volen fer participar els seus sindicats encara que no tinguen la representació suficient”, ha dit León en referència a Intersindical i la CGT.

Ha insistit que no es pot atorgar el mateix paper a un sindicat amb un 2% de representació que a un altre amb un 38%, com és el seu cas. “Quan s’està en una taula de negociació s’ha de treballar, fer informes i aportar solucions. No es pot anar només a escoltar i criticar el que diuen els altres”, ha assenyalat León, que ha insistit que ells compten amb molta gent “que sap el que fa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa