Diari La Veu del País Valencià
Salvador Navarro (CEV), decebut amb els Pressupostos Generals de l’Estat: Són un pal; eixa és la realitat

El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha definit com un “pal” per al País Valencià el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018. Ha agregat que “eixa és la realitat”, encara que “després cadascú posa els números com els posa”.

Navarro, que ha assistit a Alacant a la primera reunió del Consell Empresarial d’Alacant, presidit per Rosana Perán, ha abundat que els comptes de l’Estat són per a la demarcació d’Alacant encara un “pal major”. Així ha sostingut que, malgrat l’augment d’un 25 per cent del pressupost per al conjunt del territori, quant a ràtio per habitant, “érem els últims l’any passat i els penúltims aquest”. I ha insistit que, pel que fa a les dades per a la demarcació d’Alacant, “el greuge és encara major”.

El president de la CEV ha recordat que la patronal compta amb un informe on s’apunta a unes “necessitats d’infraestructures” per al país de 21.000 milions d’euros, dels quals 18.000 correspondrien a l’Estat i la resta a la Generalitat. A més, ha evidenciat que per a suplir-ho en una dècada caldrien inversions anuals de 2.000 milions, 400 d’elles de la Generalitat. “Considerem que estem per sota del ràtio per habitant, però anirem analitzant inversió a inversió”, ha avançat Navarro, que ha demanat posar l’accent en l’execució real que es fa cada any. “Hauríem de començar a acostumar-nos a veure què s’ha executat de 2017, que ja són uns pressupostos bastant baixos per a la Comunitat”, ha incidit.

Per la seua banda, la presidenta a Alacant, Rosana Perán, ha qualificat “d’injustes” les previsions pressupostàries per a la demarcació i ha indicat que ha “enxampat” a la patronal “una mica del revés”. “Crec que és totalment injust, i, a partir d’ací, ens tocarà reivindicar on ens toque fer-ho i ho farem de manera conjunta”, ha indicat.

Sota una anàlisi “moderadament positiva” del conjunt dels PGE, la CEV ha assenyalat que pel que fa al plànol macroeconòmic en el qual es basen “és realista i incorpora l’alentiment que ja s’està percebent en l’economia real”.

“Excessiu optimisme”

No obstant açò, la patronal valenciana considera que és un projecte “excessivament optimista quant a l’increment dels ingressos fiscals”. “Si es confirmara aquest extrem pot implicar problemes en el compliment de dèficit i objectiu de deute o exigir ajustos de despeses o augments en la pressió fiscal”, ha advertit.

En matèria de despeses, ha celebrat el reforç en les partides socials, així com l’increment en les partides de R+D+i, Indústria i Energia perquè “contribuiran a enfortir el desenvolupament intel·ligent, competitiu, net i inclusiu que necessitem”.

Per tot açò, des del punt de vista empresarial i autonòmic, la CEV entén que existeix “recorregut de millora” del projecte pressupostari en el tràmit parlamentari.

Infraestructures

Preguntat per les infraestructures que la patronal troba a faltar dels PGE, Salvador Navarro ha parlat de la falta d’una connexió d’alta velocitat ferroviària entre Alacant i València. “Crec que la principal és la falta de connexió, és una manera de cohesionar. És una falta important que no estiguem connectats”, ha plantejat, i ha precisat que el Corredor Mediterrani “afecta mercaderies, però el Corredor afecta la societat civil; afecta els ciutadans”. A més, sobre altres inversions, Navarro ha trobat a faltar accions en matèria hídrica, la connexió de l’aeroport d’Alacant; “però ho comencem a treballar ara”.

Patronals

Salvador Navarro ha exposat que cal “començar a treballar” després d’uns anys en els quals hi ha hagut situacions “anòmales” de les patronals i que han portat a “no estar en el que s’ha d’estar, en la defensa dels interessos generals”. “Hem d’estar a Madrid, a les Corts, defensant la inversió en infraestructures”, ha manifestat.

Així mateix, ha apostat per vertebrar la demarcació d’Alacant i el País Valencià i ha demanat a les associacions integrades en la CEV que “aporten, que treballen i que es comprometen en pro dels interessos d’Alacant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa