Diari La Veu del País Valencià
La justícia condemna l’Ajuntament de Xeraco per exhibir la bandera republicana

L’Ajuntament de Xeraco (la Safor) ha estat condemnat a assumir les costes del procés judicial iniciat per la denúncia interposada per la delegació del govern espanyol per col·locar la bandera republicana al balcó del consistori el 14 d’abril de 2017.

L’advocacia de l’Estat entén aquest fet com una acció contrària a la normativa i a la jurisprudència dels tribunals respecte de l’ús de banderes en institucions oficials en considerar que la bandera republicana no és oficial i el fet d’exhibir-la als ajuntaments “afecta al principi de neutralitat de les administracions públiques”.

La regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Xeraco, Jacinta Rubio, ha explicat a Diari La Veu que es té constància de la sentència des de fa un mes aproximadament, però que encara no se’ls ha comunicat la xifra exacta que s’ha de pagar, tot i que en concepte de costes processals la quantitat arriba als 1.500 euros, segons assegura el grup municipal del PP. Rubio, però, assegura que el consistori i, per extensió, els veïns de Xeraco, no hauran de fer front a aquest pagament, sinó que “serà el grup municipal de Canviar Xeraco qui abonarà la quantitat que s’estipule perquè la iniciativa de penjar la bandera va ser seua”. “No tenim cap dubte que compliran”, afegeix.

A més, la responsable d’Hisenda ha volgut esclarir que “la bandera no es va posar al costat de les oficials com l’espanyola o la del País Valencià, sinó a una part del balcó, igual que posem la bandera LGTBI o les pancartes contra la violència de gènere o que demanen un finançament just” per la qual cosa no veuen cap actuació il·legal per part de l’Ajuntament. “Si haguérem detectat que s’haguera produït alguna irregularitat, l’haguérem retirat immediatament”, assegura. “Per a nosaltres la bandera republicana està al mateix nivell que les reivindicacions de la violència de gènere, per exemple. No estava en cap lloc preeminent”, rebla la regidora.

Xeraco és el tercer poble condemnat per penjar la bandera republicana de l’edifici consistorial, ja que anteriorment hi han estat processats Bunyol i Barxeta. En total són nou els pobles denunciats per la delegació del govern espanyol. A aquests tres se’ls han d’afegir els de Paiporta, Benifairó de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Algemesí, Silla i Sagunt.

Comparteix

Icona de pantalla completa