Diari La Veu del País Valencià
Maestrat Viu amb la cultura del País Valencià
RedactaVeu / Vinaròs

L’associació Maestrat Viu ha presentat en societat la primera edició dels Premis Maestrat Viu amb els quals es pretén reconèixer l’esforç de persones, col·lectius i entitats del conjunt de la comarca que es dediquen a la divulgació, promoció i prestigi de la llengua i la cultura valenciana, en un acte celebrat a Vinaròs on han participat el president del col·lectiu, Josep Meseguer, i l’artista Pedro Marín, autor de l’escultura que rebran els premiats.

Els guardons es concreten en quatre distincions que volen posar en valor els treballs i les tasques realitzades en diferents àmbits com el cultural, social, científic, cívic o tècnic i que estiguen vinculades amb la comarca. El president de Maestrat Viu ha explicat que, d’una banda s’han creat dos reconeixements honorífics a tota una trajectòria, un és el premi Carles Salvador, de caràcter individual, i l’altre el premi Pere Labèrnia, d’àmbit col·lectiu, i també dos distincions que volen reconèixer les iniciatives anuals més destacades, una de caire individual, el premi Alfred Giner i Sorolla, i l’altra d’índole col·lectiu, el premi Seidia.

Meseguer ha explicat que aquest projecte pretén, a més de valorar les personalitats que són referents culturals, incentivar la realització de nous treballs i iniciatives que siguen la continuació dels esforços sorgits durant els segles XIX i XX. En aquest sentit, el president de Maestrat Viu ha explicat que “els Premis Maestrat Viu són una proposta en positiu de les que el nostre col·lectiu fa i farà per cohesionar el nostre Maestrat, que configura un territori de cruïlla estratègicament important per al futur de la nostra cultura, i que potenciarem com a punt de trobada i de normalitat per al valencià”.

El representant del col·lectiu ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, les candidatures poden provindre de qualsevol persona, entitat o col·lectiu del Maestrat. Al mateix temps ha explicat que les propostes, sempre degudament raonades i amb documentació justificativa, s’han de fer arribar abans del dia 5 d’abril del 2014 al correu electrònic de Maestrat Viu [email protected], i que els premiats es coneixeran durant la primera meitat del mes d’abril.

Per la seua part, l’artista que ha dissenyat el guardó, Pedro Marín, ha dit que és una escultura d’acer inoxidable de 30 centímetres d’alçada que descansa sobre una base de fusta. L’artista de les Coves de Vinromà ha explicat que la figura representa la unió de la gent de la comarca al voltant de tres troncs d’arbres, que representen la vida passada, la present i la futura, i que estan units per la llengua i la cultura, representades per la màscara teatral.

L’acte de lliurament de la Primera Edició dels Premis Maestrat Viu tindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola el pròxim dia 17 de maig i serà conduït per les periodistes Amàlia Garrigòs i Taray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantant valenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.

Comparteix

Icona de pantalla completa