Diari La Veu del País Valencià
La Policia deté dos alumnes de la UPV per piratejar el sistema informàtic i modificar les seues notes

La Policia Nacional ha detingut dos estudiants de la Universitat Politècnica de València per accedir il·legalment al sistema informàtic d’aquesta institució i canviar les seues notes després d’usar un programari keylogger per a accedir als comptes personals d’uns 40 professors i modificar les qualificacions.

Segons un comunicat de la Policia, els detinguts, de 20 anys, són presumptes autors dels delictes d’accés il·lícit a dades i programes informàtics, danys informàtics, descobriment i revelació de secrets, usurpació d’estat civil i falsedat de document públic i se’ls ha intervingut un dispositiu espia.

Les investigacions van començar després de la troballa en un dels ordinadors de la universitat d’un dispositiu espia tipus keylogger capaç d'”interceptar i guardar les pulsacions realitzades en el teclat d’un equip informàtic sense que l’usuari ho detecte”, segons la nota policial.

Durant les investigacions, els agents van descobrir que els sospitosos suposadament van utilitzar aquest sistema per a apropiar-se de les claus d’uns 40 professors, a través de les quals van accedir als seus comptes personals de la intranet de la universitat i als seus correus electrònics des d’una sèrie d’adreces IP relacionades amb la xarxa TOR, una xarxa de comunicacions privada i anònima que permet que mai es revelen les dades dels usuaris que la utilitzen, segons explica la policia.

Els agents van esbrinar que les qualificacions de molts exàmens i treballs suspesos en un primer moment, posteriorment apareixien com a aprovats amb una bona nota en les actes. Els detinguts presumptament interceptaven el missatge d’avís de canvi de nota que el sistema informàtic enviava al docent i evitaven així que aquest se n’adonara. Les qualificacions finals eren publicades en les actes oficials sense que ningú detectara el frau que s’estava cometent amb aquestes notes.

Com a conseqüència de les investigacions, els agents van destapar la identitat dels sospitosos, que van ser detinguts. Ara s’investiga si també haurien tingut accés a proves escrites amb anterioritat a la realització d’aquestes. Els detinguts, sense antecedents policials, després de ser escoltats en declaració han sigut posats en llibertat, no sense abans ser advertits de l’obligació de comparéixer davant l’autoritat judicial quan siguen requerits.

Comparteix

Icona de pantalla completa